Μεγάλη συρρίκνωση παρουσιάζει η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρώπη -
03
Μαρ

Μεγάλη συρρίκνωση παρουσιάζει η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρώπη

Η πτώση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πρώτων υλών και στην δυσκολία στα δίκτυα διανομής καθώς και στη μειωμένη ζήτηση. Η εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε σαφώς τις συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 2,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,0% στην ΕΕ το 2022 ενώ η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις κατασκευαστική δραστηριότητα καταγράφηκαν στη Γερμανία (-8,0%), στην Αυστρία (-7,6%) και στην Πολωνία (-3,8%).

Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (+10,6%), τη Σλοβακία (+9,5%) και τη Σουηδία (+4,3%).

Φρένο στα έργα υποδομών αλλά και στις κατασκευές κτιρίων
Στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, τα έργα πολιτικού μηχανικού μειώθηκαν κατά 1,5% και οι κατασκευές κτιρίων κατά 1,3%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στην παραγωγή στις κατασκευές παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-8,2%), στην Ισπανία (-6,3%) και στην Αυστρία (-6,0%).

Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+74,5%), στη Ρουμανία (+18,4%) και στην Ολλανδία (+4,9%).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα η οποία αυξήθηκε κατά 3% το 1ο τρίμηνο του 2022 και κατά 14.8% το 2ο τρίμηνο για να ακολουθήσει μεγάλη βουτιά -0.6% στο 3ο τρίμηνο του 2022.

Η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει σαν αποτέλεσμα πολλά έργα είτε να ακυρώνονται είτε να αναβάλλονται για αργότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακύρωση του διαγωνισμού του ΙΣΝ για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή Θεσσαλονίκη και Σπάρτη καθώς όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς.

Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/freno-stis-kataskeyes-sthn-eyrwph