Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ -
03
Μαρ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Συνεχίζεται το ράλι ανατιμήσεων οικοδομικών υλικών, με το κόστος των νέων οικοδομών να έχει αυξηθεί σχεδόν 80%, συγκριτικά με την προ πανδημίας περίοδο. Οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, η αύξηση των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά κάνει ακριβότερο τον δανεισμό και φαίνεται προ των πυλών κύμα αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, υλοποίησης νέων κατασκευών αλλά και αγοράς κυρίως νεόδμητων κατασκευών μέσης κατοικίας.
Πάνω από 1800 ευρώ ανά τετραγωνικό το κόστος κατασκευής
Όπως αναφέρει το ecopress.gr, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πριν από την πανδημία, ένα ενδεικτικό κόστος κατασκευής ήταν κοντά σε 1.100 ευρώ/τ.μ., ενώ τώρα διαμορφώνεται και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.800 ευρώ/τ.μ. Αν προσθέσεις και το αρκετά αυξημένο κόστος των οικοπέδων, τα σχέδια γίνονται ασύμφορα. Για τους εργολάβους, το μεγαλύτερο χτύπημα έρχεται από την ακρίβεια των υλικών που ανεβάζουν το κόστος κατά 50%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες αυξήσεις.
Κύμα αναστολής οικοδομικών αδειών και κατασκευών
Οι αρνητικές επιπτώσεις, δυστυχώς, αφορούν, κυρίως, τη μέση κύρια κατοικία. Όπως λένε γνώστες του κλάδου, με τις σημερινές τιμές, τα ακίνητα στις περισσότερες περιπτώσεις θα ήταν πολύ ακριβά για να είναι ανταγωνιστικά με παλαιότερες οικοδομές και οι κατασκευαστές έχουν ήδη μειώσει πολύ τα περιθώρια κερδών τους. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που, όπως λένε, «δεν αξίζει» να γίνει η κατασκευή και φαίνεται προ των πυλών κύμα αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και υλοποίησης νέων κατασκευών. Από αυτήν τη δυσμενή κατάσταση, μέχρι τώρα φαίνεται ότι εξαιρούνται ακίνητα πολυτελείας, τουριστικές και άλλες ειδικές εγκαταστάσεις, συγκροτήματα γραφείων, που έχουν άλλες χρήσεις και περιθώρια κέρδους αλλά και κατασκευές σε ορισμένες περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για κατοικίες, κυρίως από ξένους αγοραστές.
Αντιστέκεται με απώλειες ο κατασκευαστικός κλάδος
Στη χώρα μας έχουμε ισχυρό κατασκευαστικό κλάδο και νέες οικοδομές βρίσκονται συνέχεια σε διάφορα στάδια της ανέγερσης. Όμως, οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη και ειδικά το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που φέρνει την αναβολή πολλών κατασκευών αλλά και αγοραπωλησιών κυρίως νεόδμητων κτιρίων. Κόντρα στην ακρίβεια, ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί την οικοδομή που συνεχίζει με αύξηση 8,2% στις οικοδομικές άδειες (Οκτώβριος 2022), όμως τίποτα δεν θυμίζει τα χρόνια προ της πανδημίας. Παρά την άνοδο στον αριθμό των αδειών, τα στοιχεία δείχνουν πτώση στη συνολική επιφάνεια, αλλά και τον όγκο των κατασκευών. Η μεγάλη ακρίβεια των υλικών, καθώς και η επιφυλακτικότητα στις νέες επενδύσεις, λόγω διεθνούς αβεβαιότητας, τους τελευταίους μήνες αποτελούν τροχοπέδη στις κατασκευές.
Μείωση επιφάνειας και όγκου οικοδομών
Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα, οι άδειες Οικοδομικής Δραστηριότητας τον Οκτώβριο 2022 ανήλθαν σε 2.272, που αντιστοιχούν σε 427.436 m2 επιφάνειας και 1.778.614 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 16,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 24,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Οι άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον Οκτώβριο, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 23, που αντιστοιχούν σε 4.301 m2 επιφάνειας και 18.774 m3 όγκου. Στο σύνολο του 2022 για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 3,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 13,5% στην επιφάνεια και μείωση κατά 7,8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του έτους 2021.
Σωρευτική αύξηση στην κτηματαγορά
Στο μεταξύ οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν. Οι μεσίτες βλέπουν την αρχή του 2023 να έχει πάρει το νήμα από το τέλος του 2022 και να κρατά τον ρυθμό των αυξήσεων. Στη μεγάλη εικόνα των τελευταίων ετών η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει σωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από το 2018 έως και σήμερα κατά 44,6% στην Αττική, 32,2% στη Θεσσαλονίκη, πανελλαδικά κατά 31,2%, ενώ στις μεγάλες πόλεις κατά 18,6%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επέλεξαν να επενδύσουν σε ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώθηκαν, με την επένδυσή τους να έχει κερδίσει έως και σχεδόν 45% της αξίας της. Οι λόγοι αύξησης των τιμών στο ελληνικό Real Estate είναι πολλοί. Κυρίως η μεγάλη ζήτηση, σε αντιδιαστολή με το μικρό απόθεμα ποιοτικών νεόδμητων ακινήτων. Κάτι που γεννά το ερώτημα: Αφού είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, γιατί δεν χτίζουμε περισσότερα νέα ακίνητα; Δυστυχώς, η απάντηση είναι «η ακρίβεια».
Δύσκολα θα πέσουν οι τιμές
Πολλοί βλέπουν την ακρίβεια να θεριεύει και τις τιμές να σκαρφαλώνουν και σκέφτονται ότι ίσως, αν περιμένουν, να μπορέσουν να αποκτήσουν το ακίνητο των ονείρων τους σε καλύτερη τιμή. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, δυστυχώς αυτό δεν είναι λύση. Εξηγούν ότι οι τιμές δύσκολα θα πέσουν, καθώς οι αξίες, ακόμα και έπειτα από τόσες αυξήσεις, υπολείπονται περί το 20% από τα υψηλά του 2008. Αν και η αγορά κάνει κύκλους, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτή η διόρθωση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις παγκόσμιες εξελίξεις που θα είναι αρκετές, ώστε να ρίξουν τις τιμές. Οι μεσίτες λένε ότι οι τιμές βρίσκονται σε συνεχή άνοδο την τελευταία 5ετία και όσοι επένδυσαν νωρίτερα έχουν ήδη βγάλει σημαντικό κέρδος. Η μη επένδυση μπορεί να κοστίσει σημαντικά, αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς, αν συνεχιστεί η ήδη διαμορφωμένη τάση αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης, τότε μπορεί οι ευκαιρίες τού σήμερα να μην υπάρχουν αύριο. Παράλληλα, οι τιμές παραμένουν έως και 20% κάτω από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2008, κάτι που κάνει τους επαγγελματίες της αγοράς αισιόδοξους πως ακόμα και τώρα όποιος προχωρήσει σε επένδυση έχει να δει σημαντικά κέρδη. Καμία επένδυση δεν δίνει εγγύηση κερδών, αλλά τα ακίνητα παραμένουν από τις ασφαλέστερες
Οι νέες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά τον Ιανουάριο
Νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 11,5%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.
Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε:
Τούβλα (25,4%),
Σίδηρο οπλισμού (15,1%),
Γκαραζόπορτες (14,6%),
Αγωγούς χάλκινους (14,4%),
Παρκέτα (14,4%),
Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (14,3%),
Θερμαντικά σώματα (12,7%),
Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,8%),
Ντουλάπες ξύλινες (11,5%),
Ξυλεία οικοδομών (11,2%),
Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (11,1%),
Έτοιμο σκυρόδεμα (11,1%),
Μαρμαρόπλακες (10,5%),
Κουφώματα αλουμινίου (9,8%),
Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,8%),
Τσιμέντο (9,2%),
Πόρτες εσωτερικές (9%),
Παράθυρα ξύλινα (8,8%),
Σωλήνες χαλκού (6,8%)
Ανελκυστήρες (6,4%).
Αντίθετα, μείωση τιμών (15,4%) υπήρξε στην Ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,5% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 7,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021. Ενώ, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,6% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών των ετών 2022 και 2021.