Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ -
21
Ιαν

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία, η επίδραση της πανδημίας στην αγορά ακινήτων φαίνεται πως ήταν αμελητέα και διάρκειας μόλις μερικών μηνών. Μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική διαμορφώθηκε σε 1.840 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 7,6%. Αντίστοιχα, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στην Αττική ανέρχεται πλέον σε 8 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η εικόνα αυτή προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του δείκτη SPI, που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, τονίζει η «Καθημερινή».
Ακόμα πιο αποκαλυπτική της ανοδικής πορείας των τιμών στην αγορά κατοικίας είναι η σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, δηλαδή με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Στο διάστημα αυτό των τριών ετών, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική καταγράφουν μέση αύξηση κατά 21%, ενώ αντίστοιχα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 13,6% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, σε σειρά περιοχών οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, δείγμα της υψηλότερης ζήτησης που έχει παρατηρηθεί.
Ενοίκια
Ειδικότερα, τα ενοίκια των κατοικιών στα δυτικά προάστια έχουν αυξηθεί κατά 32% από το 2018 μέχρι σήμερα (και 4,9% τον τελευταίο χρόνο), περιορίζοντας τις επιλογές προσιτών διαμερισμάτων σε σημαντική μερίδα ενοικιαστών. Σήμερα, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο στα δυτικά της Αττικής αγγίζει τα 7ευρώ/τ.μ., από μόλις 5,3 ευρώ/τ.μ. το 2018. Αντίστοιχα, στα βόρεια προάστια έχει σημειωθεί ένα πολύ σημαντικό «ράλι» ενοικίων το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση από το 2018 να ανέρχεται σε 24,2% – από 7,7 ευρώ/τ.μ. σε 9,6 ευρώ/τ.μ. σήμερα. Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε και η στρέβλωση που είχε παρατηρηθεί πριν από την πανδημία, όταν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας ήταν υψηλότερα (σε αναλογία ανά τ.μ.) συγκριτικά με τα βόρεια της Αττικής. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η διόρθωση των ενοικίων στο κέντρο, καθώς περιορίστηκε η φρενίτιδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σήμερα, το μέσο ενοίκιο στο κέντρο διαμορφώνεται σε 8,8 ευρώ/τ.μ., τιμή που είναι 11,3% χαμηλότερη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, όταν η αγορά είχε φτάσει στο απόγειό της, με το μέσο ζητούμενο ενοίκιο να αγγίζει σχεδόν τα 10 ευρώ/τ.μ! Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα 8,8 ευρώ/τ.μ. είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις διαχρονικές τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, που δεν ξεπερνούσαν τα 6,5-7,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Ενοίκια άνω των 9 ευρώ/τ.μ. παρατηρούνταν μόνο σε συνοικίες όπως το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός και αυτά πριν από την οικονομική κρίση. Μικρή διόρθωση από το ήδη υψηλό τους επίπεδο, έχουν καταγράψει και οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στα νότια προάστια, παραμένοντας πάντως σταθερά πέριξ των 10 ευρώ/τ.μ. από το 2018 και μέχρι σήμερα. Στον αντίποδα, αυξήσεις κατά 20,3% και 17,6% καταγράφονται στο υπόλοιπο της Αττικής (Μεσόγεια κτλ.) και τα ανατολικά προάστια αντίστοιχα. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων παρατηρείται κατά το τελευταίο 12μηνο. Στα ανατολικά, η αύξηση αγγίζει το 7% και στο Υπόλοιπο Αττικής το 12,3%.
Πολύ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ακινήτων στα δυτικά προάστια, όπου η αύξηση από το 2018 αγγίζει το 30%, από τα 1.135 ευρώ/τ.μ. σε 1.470 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, αυξήσεις της τάξεως του 17% καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια, αλλά και στα νότια προάστια της Αττικής. Εν ολίγοις, στις περιοχές όπου παρατηρείται η υψηλότερη ζήτηση από εγχώριους και ξένους αγοραστές, το ύψος των αυξήσεων των τιμών είναι ομοιόμορφο.
Oι περιοχές των νοτίων προαστίων αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτες για το εγχώριο αγοραστικό κοινό, καθώς κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε πλησίον των 2.900 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.500 ευρώ/τ.μ. των βορείων προαστίων. Πάντως, οι υψηλότερες αυξήσεις από το 2018 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, όπου όμως υπήρχε και σημαντικό περιθώριο, λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών τα χρόνια που προηγήθηκαν. Έτσι, στη γεωγραφική ενότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 1.625 ευρώ/τ.μ., από μόλις 1.071 ευρώ/τ.μ. το 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά 51,7%. Αύξηση κατά 32% έχουν σημειώσει και οι τιμές πώλησης κατοικιών στον Πειραιά, από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. το 2018, σε 1.314 ευρώ/τ.μ. σήμερα.