ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩ ΤΟΥ €1 ΔΙΣ. ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΞΕΝΟΙ ΤΟ 2021 -
14
Ιαν

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩ ΤΟΥ €1 ΔΙΣ. ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΞΕΝΟΙ ΤΟ 2021

Το αδιαχώρητο δεν προκλήθηκε μόνο στα συμβολαιογραφεία και τις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να προλάβουν τις αυξημένες αντικειμενικές τιμές το 2022. Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις τράπεζες και κυρίως στα κεντρικά τους καταστήματα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές από τις μεταβιβάσεις, τονίζει το capital.gr. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν τις καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να ανέρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 797 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο το συνολικό ποσό το 2020. Αύξηση περίπου κατά 50% σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο, τάση, η οποία συνεχίστηκε στο δ’ τρίμηνο και ενόψει της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα από το επίπεδο των 200-250 εκατ. ευρώ που κυμαίνονταν οι αγορές από το εξωτερικό τα προηγούμενα τρίμηνα, στο γ’ τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση στα 300-350 εκατ. ευρώ και στο δ’ τρίμηνο έφτασε στο επίπεδο των 400-500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών.
Ουρές στα γκισέ για επιταγές
Στα καταστήματα των τραπεζών, όπου η αύξηση στις συναλλαγές για μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, πραγματοποιούνται κυρίως πληρωμές για αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών. Εντύπωση προκάλεσε η υψηλή συμμετοχή ξένων ιδιωτών που κυριαρχούσαν στην πλευρά των αγοραστών, με τους Έλληνες να βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στους πωλητές.
Αγορές και από Συρία
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίστηκαν αγοραστές από χώρες που δεν είχαν παραδοσιακά μεγάλη παρουσία, όπως για παράδειγμα, από τη Συρία. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εμφάνιση αγοραστών από τη Συρία, ίσως, συνδέεται με το μεταναστευτικό και την απόκτηση visa. Επίσης, αυξημένη ήταν η παρουσία ιδιωτών από Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) και από Αυστραλία. Οι ΗΠΑ είχαν αυξήσει την παρουσία τους από τα τέλη του 2019 και αρκετές επενδύσεις γίνονταν και μέσω Κύπρου. Το 2021 έγινε πιο εμφανής η παρουσία αγοραστών από Καναδά και Αυστραλία.
Ομογενείς εξωτερικού
Ακόμη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη σε καταστήματα με σημαντικές συναλλαγές, από το γ’ τρίμηνο του 2021 μέχρι σήμερα, σημαντικό είναι το μερίδιο Ελλήνων εξωτερικού που αγοράζουν ακίνητα, όπως από Βρετανία, Αυστραλία, Ελβετία κ.α. Ωστόσο, στατιστικά, οι αγοραστές αυτοί καταγράφονται ως ξένοι, διότι στην πραγματικότητα είναι μη κάτοικοι Ελλάδος. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει από απλά διαμερίσματα μέχρι ακριβές μονοκατοικίες σε αστικά κέντρα και νησιά. Αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού αγόραζαν διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω μισθώσεων, αλλά και για ιδιοκατοίκηση σε μελλοντικό χρόνο. Συνήθως τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε σημεία με καλή συγκοινωνία και πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας αλλά και σε νοσοκομεία.
Ευχαριστημένοι πωλητές
Σε ό,τι αφορά στους πωλητές, αυτοί ήταν Έλληνες ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονταν στα καταστήματα είτε για κάποια τελευταία διαδικαστικά, με τους δικηγόρους-εκπροσώπους των αγοραστών προκειμένου να παραλάβουν την επιταγή, είτε για να καταθέσουν το ποσό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που με το ποσό της πώλησης του ακινήτου προχώρησαν σε κάποια άλλη επένδυση (πχ αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικό-επενδυτικό πρόγραμμα, κλπ). Οι περισσότεροι κατέθεταν το ποσό στον βασικό τραπεζικό λογαριασμό τους ακόμα κι αν ήταν τρεχούμενος.
Τέλος, χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι για πρώτη φορά εμφανίζονταν τόσο χαρούμενοι οι πωλητές με την είσπραξη των ποσών από την πώληση ακινήτων. Ενδεχομένως, αυτό να συνδέεται με το ικανοποιητικό τίμημα και με την άνοδο των τιμών που έχει σημειωθεί από το ναδίρ του 2017, δηλαδή κατά 24%, αλλά και λόγω ΕΝΦΙΑ και γενικά των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας.