ΥΠΕΝ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021»
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Κ. Σκρέκας
Τη δέσμευση ότι με αύξηση του προϋπολογισμού και μετά από αντικειμενική κατάταξη θα ενταχθεί το σύνολο των αιτήσεων ρεκόρ, που έφτασαν τις 87.578 συμμετοχές στο νέο «Εξοικονομώ 2021» ανέλαβε με δημόσια δήλωση του ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, τονίζει το ecopress.gr. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για συνολικά 87.578 αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών στο «Εξοικονομώ 2021», που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, 40.145 αιτήσεις κατατάσσονται ως «καταρχήν επιλέξιμες» και 47.433 αιτήσεις που κρίνονται ως «επιλαχούσες». Μέχρι το στόχο ένταξης 50.000 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και ανάλογα με την πορεία των αιτήσεων για τις πολυκατοικίες που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση μένουν εκτός του τρέχοντος «Εξοικονομώ 2021» από περίπου 37.500 έως 47.500 αιτήσεις μονοκατοικιών.
Η δέσμευση του ΥΠΕΝ
Την εξέλιξη να μείνουν εκτός του «Εξοικονομώ 2021» αιτήσεις επιλαχόντων απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός ΠΕΝ Κώστα Σκρέκας, ο οποίος από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ ανακοίνωσε το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 ότι θα ενταχθεί το σύνολο των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα. «Αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, τους επιλαχόντες, που έχουν προκύψει, μετά την αντικειμενική κατάταξη θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ώστε τελικά όλοι να καταφέρουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους κι έτσι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να μειώσουν το λογαριασμό τους» δήλωσε ο κ Σκρέκας., ο οποίος για το νέο «Εξοικονομώ» είπε ότι: “Κάνουμε και άλλα πράγματα, που αφορούν περισσότερο, πέρα από τις επιδοτήσεις, τις ελληνικές οικογένειες. Και μιλάω για τα πολύ σημαντικά και φιλόδοξα προγράμματα Εξοικονομώ. Το τελευταίο Εξοικονομώ του οποίου η πλατφόρμα έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, στο τελευταίο Εξοικονομώ είχαμε 85.000 αιτήσεις. Τις περισσότερες από άλλες κάθε φορά. Για πρώτη φορά αυτός ο οποίος ήταν ο πιο γρήγορος δεν ήταν αυτός ο οποίος τελικά ήταν και ο επιλέξιμος. Βάλαμε αντικειμενικά κριτήρια. Για να υπάρξει ιεράρχηση των περισσότερων αιτήσεων, γιατί ο προϋπολογισμός που αρχικά έχουμε κατανείμει αρκεί για να καλύψουμε 45 με 50.000 δικαιούχους από τους 85.000. Τα κριτήρια αυτά ήταν κοινωνικά, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν περισσότερη μοριοδότηση κι έτσι πρώτες αυτές θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους και με επιδότηση μέχρι 75%”.
Ενεργειακές ανακοινώσεις
Κατά την ομιλία του ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα επισήμανε: Για την προώθηση των ΑΠΕ: λέγοντας ότι «η Ελλάδα να εγκαθιστά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι προσδιορίζει ακόμα και η πολύ φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση, με εγκατάσταση το 2020 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2021 1.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2022 εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε στο δίκτυο πάνω από 2.000, περίπου 2.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία και την οικονομία ότι: «πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτροπή των φαινομένων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή; Σημαίνει μειωμένο ρεύμα. Για κάθε 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ».
Για την ενεργειακή ασφάλεια: ο υπουργός αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει χιλιάδες νεκρούς και πολλούς από αυτούς αμάχους έχει προκαλέσει και ανατροφοδοτήσει μία τεράστια ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο και έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου και αυτό ως συνέπεια έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε ότι «δημιουργούνται και σοβαροί προβληματισμοί και ανησυχίες για πιθανή διαταραχή των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από τη Ρωσία. Ήδη η διακοπή του φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία την προηγούμενη εβδομάδα έχει δυστυχώς επιτείνει αυτή την ανησυχία» αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια τα οποία όπως είπε είναι: «η τοποθέτηση μίας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα που θα διπλασιάσει την ικανότητα να υποδεχόμαστε πλοία με φυσικό αέριο υγροποιημένο από όλη τον κόσμο και έτσι να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η μετατροπή τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να καίνε και πετρέλαιο σε πετρελαϊκές, εφόσον χρειαστεί, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση του φυσικού αερίου. Και βεβαίως είναι και ο προγραμματισμός τον οποίον έχει κάνει η ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει λιγνίτης διαθέσιμος για να αξιοποιηθεί από τα λιγνιτικά εργοστάσια και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση που θα μείνουμε από φυσικό αέριο».
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι «είναι χρυσή ευκαιρία αυτή την στιγμή για την Ελλάδα να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη, πράγμα που αναβαθμίζει σημαντικά το γεωπολιτικό και γεωενεργειακό ρόλο της χώρας». Σημείωσε ότι «εγκαινιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση και κατασκευή μιας πλωτής δεξαμενής υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από όλο τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι «μια άλλη πλωτή δεξαμενή ετοιμάζεται στην Κόρινθο. Και με αυτό τον τρόπο τριπλασιάζουμε την δυνατότητα της χώρας να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο και να το προωθεί δια μέσου της Βουλγαρίας σε όλη την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί να φτάσει μέχρι και την Ουκρανία». Ο ίδιος είπε ότι «ετοιμάζονται και ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αναβαθμίσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, με Βόρεια Μακεδονία και με Αίγυπτο, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα μας και να γίνουμε τελικά καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες».
Για τις επιδοτήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος: ο ΥΠΕΝ είπε ότι «πάνω και απ’ όλα τα μεγάλα και τα πιο μεσομακροπρόθεσμα, αυτό που σήμερα απασχολεί τους Έλληνες πολίτες νομίζω ότι είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος». Σχετικά σημείωσε ότι: «Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή προέβλεψε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση θα έρθει. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο συστήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και μέσα από αυτό το ταμείο χρηματοδοτούμε και επιδοτούμε λογαριασμούς ρεύματος και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, δηλαδή για εφτά στα δέκα νοικοκυριά, επιδοτούμε έως και το 80% της αύξησης. Είναι αλήθεια όμως ότι αρκετοί συμπολίτες μας, όπως και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείνανε εκτός από αυτή την περίμετρο των επιδοτήσεων και για αυτό ήρθαμε και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι επιστρέφουμε πίσω το 60% της αύξησης που πλήρωσαν τα νοικοκυριά μετά την επιδότηση και μετά την έκπτωση που είχε γίνει από τους παρόχους και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αυτούς που πραγματικά είδαν λογαριασμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούσαν να αντέξουν. Το ίδιο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τον προηγούμενο μήνα έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε το 80% έως 85% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ψιλικά, μίνι μάρκετ, γραφεία, επαγγελματικοί χώροι έχουν, βλέπουν τους λογαριασμούς από δω και πέρα μειωμένους γιατί ερχόμαστε και με επιδότηση μεγάλη απορροφούμε το 80 έως 85% της αύξησης. Και όχι μόνο αυτό αλλά για όλες αυτές τις κατηγορίες, με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVa δίνουμε αναδρομικά επιδοτήσεις καλύπτοντας και την αύξηση που πλήρωσαν τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο».