ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ... ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ -
29
Ιούλ

ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ… ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι τιμές στις 16 περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Η αύξηση των ενοικίων συνεχίζεται, χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις και αναζητούν στέγη σε νέες περιοχές. Άμεσο αποτέλεσμα είναι να αλλάζει ο χάρτης των μεγάλων πόλεων, με νέες συνοικίες να αναπτύσσονται και να γνωρίζουν άνθηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Real Estate, σε 16 περιοχές της Αθήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση από οικογένειες για ενοικίαση κατοικίας, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8 €/τ.μ. για διαμέρισμα 80 τ.μ.-110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000. Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ., δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλλει μόνο για το ενοίκιο από 815€/ μήνα έως και 1.140 €/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ.
Ανά περιοχή, στα δυτικά προάστια, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τ.μ. κυμαίνεται στα 730€/μήνα και 750€ μήνα, αντίστοιχα. Στο κέντρο της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3€/τ.μ.( στο Παγκράτι από 9,2€/τ.μ. έως 11,6€/τ.μ. και στον Νέο Κόσμο από 7,2€/τ.μ. έως 8,6€/τ.μ. Στα νότια προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Αλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13€/τ.μ., ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945€/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095€/ μήνα και στην Καλλιθέα τα 850€/ μήνα. Στα βόρεια προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3€/τ.μ. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τ.μ. έως Π,8€/τ.μ., στον Χολαργό από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ., στο Χαλάνδρι από 10€/τ.μ. έως 13,6€/τ.μ. και στην Κηφισιά από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ. Ένας μισθός…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση από οικογένειες απαιτείται σχεδόν ένας ολόκληρος «καλός» μισθός για το κόστος του ενοικίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθε στο ποσό των 200€/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών. Είθισται μεγάλο μέρος μισθωτηρίων συμβολαίων που αφορούν κατοικίες να έχουν «γενέθλια» τον Αύγουστο. Ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων, αλλά και έναρξη νέων.
Το φετινό καλοκαίρι, και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση. Αν και οι ζητούμενες τιμές συχνά γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, η αύξηση στις ζητούμενες τιμές δείχνει την τάση της αγοράς, αλλά και το σε ποιες περιοχές αναζητούν τη νέα τους στέγη οι οικογένειες στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μία οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχει προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών. Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων, για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019. Πλέον, όπως εξηγεί ο έμπειρος μεσίτης, η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών είναι «ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση μεγάλη, αλλά, παρακαλώ πολύ, ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία». Εννοώντας ως ευκαιρία ακίνητο με 2 υπνοδωμάτια κατάλληλο για οικογένεια με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα.
Οι σχετικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι φέτος οι ενοικιαστές στη χώρα μας δαπανούν το 60%-70% ενός μισθού για το κόστος στέγασης και, αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία, σχεδόν έναν ολόκληρο «καλό» μισθό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 40% των νοικοκυριών βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, όταν ο Μ.Ο. στην Ευρώπη είναι 9,2%, ενώ δεύτερη χώρα στην Ευρώπη είναι η Βουλγαρία με 17,4%.