ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ -
06
Οκτ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Τι είδους ακίνητα προτιμούν; για ποιες περιοχές δείχνουν ενδιαφέρον
Σημαντικά αυξημένο εμφανίζεται φέτος το αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες ομογενείς για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας Elxis, ειδικά φέτος Έλληνες δεύτερης ή ακόμη και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις αγορές εξοχικών στην ελληνική αγορά. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα στα δέκα εξοχικά ακίνητα φέτος αγοράστηκε από Έλληνες ομογενείς. Η Elxis παρέχει κτηματομεσιτικές και νομικές υπηρεσίες, με ειδίκευση στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ολλανδία, ενώ έχει φυσική παρουσία και σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, «με βάση τα στοιχεία μας, το 20,5% των ομογενών που αγοράζουν εξοχικό στην Ελλάδα προέρχεται από τη Γερμανία, ένα πρόσθετο 20,5% από τον Καναδά, ενώ ακολουθούν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ με 17,8%. Κατοικίες στην Ελλάδα αγοράζουν επίσης ομογενείς που ζουν μόνιμα στην Ολλανδία (11%), τη Γαλλία (6,8%) και την Ελβετία (5,4%), Οι περιοχές που ενδιαφέρουν αυτούς τους ανθρώπους είναι κυρίως η Κρήτη, η Χαλκιδική και το Ιόνιο Πέλαγος». Οι ομογενείς προτιμούν νεόδμητες κατοικίες, τις οποίες μάλιστα, σε ποσοστό άνω του 75%, αγοράζουν από τα σχέδια, δηλαδή πριν καν ξεκινήσει η κατασκευή τους. Στόχος τους είναι ασφαλώς να έχουν ένα εξοχικό για να μείνουν στις θερινές διακοπές τους, αλλά και ένα ακίνητο που να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα το υπόλοιπο διάστημα, κυρίως μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όπως αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης, «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά ένα έργο που προωθήσαμε στο πρώτο “πόδι” της Χαλκιδικής, με υπόσκαφες κατοικίες, το οποίο αγοράστηκε σε ποσοστό 35% από ομογενείς. Αντίστοιχα, ένα άλλο project μας με βίλες στο Μαράθι της Κρήτης αγοράστηκε σε ποσοστό 27% από ομογενείς».
Σύμφωνα με την ανάλυση της Elxis, η τροχιά ανάκαμψή της εγχώριας αγοράς κατοικίας και η αύξηση των τιμών αποτελούν έναν από τους «κινητήριους μοχλούς» για τους Έλληνες ομογενείς, καθώς έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. Παράλληλα, παρά την άνοδο των τιμών που έχει μεσολαβήσει, οι αξίες παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις χώρες όπου ζουν μόνιμα οι ομογενείς, τη στιγμή που στην Ελλάδα προσφέρονται ιδιαίτερα ποιοτικά ακίνητα. Ακόμη ένας λόγος που εξηγεί την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος φέτος αφορά και τη σημαντική αύξηση των επισκέψεων των ομογενών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Με βάση σχετική ανάλυση της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα αποτέλεσε τον πέμπτο δημοφιλέστερο προορισμό στην Ευρώπη μεταξύ των επισκεπτών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν και την πλέον δυναμική χώρα για τον κλάδο. Ειδικότερα, το 17% των επισκεπτών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης προήλθε από τις ΗΠΑ και ασφαλώς ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ήταν ομογενείς, γεγονός που εξηγεί και την αύξηση και του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρει η AirDNA, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν δυναμική επάνοδο σε ευρωπαϊκούς προορισμούς για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά.