ΥΠΕΝ: 6+2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ -
18
Μαρ

ΥΠΕΝ: 6+2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Έξι προγράμματα επιδότησης της αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων ετοιμάζει η κυβέρνηση δια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέρα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά και την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση των όψεων των κτιρίων. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, αναφέρει το ecopress.gr.
Ειδικότερα:
1. Με επιδότηση 6.000 ευρώ για όλα τα κτίρια και έως 7.200 για τα διατηρητέα, στην οποία περιλαμβάνεται αμοιβή του μηχανικού 400 ευρώ, η οποία καλύπτεται από το πρόγραμμα, ο δήμος Αθηναίων απευθύνει πρόσκληση στους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες ιδιωτικών κτιρίων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πρόσοψη».
2. Για το νέο «Εξοικονομώ» λήγει στις 15 Μαρτίου 2022 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος και από 21 Μαρτίου 2022 έως και 10 Μαΐου 2022 είναι η περίοδος υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Στις πρωτοβουλίες που προωθούνται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΓΓ ΥΠΕΝ στο συνέδριο των Ιδιοκτητών Ακινήτων, περιλαμβάνονται:
1. Το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την αναβάθμιση διατηρητέων κτιρίων, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο 2ο εξάμηνο του 2022 με προϋπολογισμό 250-300 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ενισχύσεις για λήψη μέτρων διάσωσης του κτιρίου (κέλυφος, στέγη με ταυτόχρονη εφαρμογή των προβλέψεων του ΚΕΝΑΚ για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης), αποκατάσταση των όψεων, εσωτερικές παρεμβάσεις (σκάλες, πατώματα κλπ.)
Στόχος είναι η επανάχρηση των κτιρίων αυτών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων, φοιτητών και ερευνητών, αγροτικών συνεταιρισμών, κοινωνική κατοικία, χώρους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.
2. Επανάχρηση εγκαταλελειμμένων και κενών ακινήτων, με βάση σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Θα περιλαμβάνει κίνητρα για ιδιοκτήτες, φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ καθώς και δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κτιρίων αυτών. Η εκμετάλλευση του κτιρίου θα παραχωρείται για διάστημα 10 – 20 ετών στον φορέα που χρηματοδοτεί την επένδυση ενώ ένα τμήμα των εσόδων θα επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη για να καλύπτει πάγια έξοδα, φορολογία, κ.α. Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι μόνο στην Αθήνα ως το 2010 είχαν καταγραφεί 1600 εγκαταλελειμμένες μονοκατοικίες.
3. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για αναβάθμιση κτιρίων με την χρήση και βιοκλιματικών στοιχείων. Η πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 με πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ είναι υπόδιαμόρφωση.
4. Πρόγραμμα Διαβιώ για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα κτίρια από άτομα με αναπηρία και γενικά εμποδιζόμενα άτομα, για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ.
5. Ανθεκτικότητα-πυροπροστασία: θα δοθεί έμφαση σε περιοχές με κτιριακό απόθεμα κοντά σε δασικές εκτάσεις καθώς και στα πολυόροφα κτίρια τα οποία προς το παρόν σπανίζουν στην Ελλάδα αλλά ξεκινούν (αρχής γενομένης στο Ελληνικό) να κατασκευάζονται.
6. Ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
Τι ειπώθηκε στην ημερίδα
Τέσσερις παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επίτευξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην ημερίδα για την παρουσίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας που υλοποιεί η Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων «UIPI RenovationTour – Owners on Board», αναφέρθηκαν οι εξής τέσσερις περιπτώσεις:
– Επιδότηση των εργασιών αναβάθμισης μέσω προγραμμάτων τύπου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»: Άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο δεδομένου ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι διαθέσιμα από τους ιδιοκτήτες, εξ αιτίας και της βαριάς φορολόγησής τους τόσο με φόρο εισοδήματος (έως και 45%) όσο και με ετήσιο ΕΝΦΙΑ.
– Μηδενικός ή έστω μειωμένος ΦΠΑ στα υλικά και τις υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης: Μέτρο ιδιαίτερα άμεσης και υψηλής αποτελεσματικότητας χωρίς το οποίο οι προσδοκίες για εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη δεν πρόκειται να επαληθευθούν στο ορατό μέλλον.
– Έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των δαπανών που θα υπερβούν το ποσό της κρατικής επιδότησης: Μέτρο υψηλής αποτελεσματικότητας που θα αφορά φυσικά δαπάνες με νόμιμα παραστατικά.
– Έκπτωση ποσοστού από τον ΕΝΦΙΑ: Μέτρο ιδιαίτερα υψηλής αποτελεσματικότητας, ιδιαίτερα για όσους έχουν σημαντική ετήσια φορολογική επιβάρυνση.
Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτιρίων. Η υλοποίησή της όμως απαιτεί θετικά και αποτελεσματικά μέτρα ενίσχυσης των ιδιοκτητών κτιρίων».
«Σε κάθε περίπτωση η καθιέρωση υποχρεωτικής ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης, ιδιαίτερα στις ενοικιαζόμενες κατοικίες, χωρίς τα μέτρα ενίσχυσης, δεν θα έχει καμιά ουσιαστική αποτελεσματικότητα, ακόμη και αν συνδυαστεί με επιβολή απαγορεύσεων (π.χ. μίσθωσης ή πώλησης) και προστίμων. Τα κανονιστικά μέτρα γενικότερα είναι άδικα και αντικοινωνικά στην περίπτωση που θέσουν υποχρεώσεις οι οποίες δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν, και δεν θα υλοποιηθούν τελικά. Η εμμονή στη βίαιη εφαρμογή τους θα οδηγήσει στην εξαέρωση της αξίας των παλαιοτέρων κτιρίων και σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα, σε βάρος των ιδιοκτητών τους», επισημαίνει.
Στη εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI, Στράτος Παραδιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις μας δείχνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ανθρώπων στα κτίρια κατοικίας και εργασίας. Οι χρήστες των κτιρίων θα πρέπει προστατευτούν από το κρύο, ενώ θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας το οποίο εντείνεται από το υψηλό κόστος ενέργειας.
Η γενική γραμματεύς της UIPI, EmmanuelleCausse, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο κτιριακός τομέας αποτελεί «κλειδί» για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Στόχος της Διεθνούς Ένωσης είναι αφενός να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες για τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αφετέρου να ακουστούν οι ανησυχίες και οι προσδοκίες τους. «Στην UIPI πιστεύουμε ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι ισορροπημένη για όλους τους ενδιαφερόμενους. Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών», κατέληξε.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι, ενώ υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από την ΕΕ, το ερώτημα είναι πώς φθάνει στους τελικούς αποδέκτες. «Τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» δεν επαρκούν», σημείωσε. «Χρειάζεται η δημιουργία οχημάτων ειδικού σκοπού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ενεργειακές κοινότητες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που θα διευκολύνουν την απορρόφηση χρημάτων για ανθρώπους που έχουν χαμηλά εισοδήματα και συνεπώς αδυνατούν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση των κτιρίων τους».
Ο Δημήτρης Αθανασίου, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, στο Τμήμα Κτιρίων και Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, ανέφερε πως είναι κατανοητές οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών στις προβλέψεις του Σχεδίου Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια που μισθώνονται ή πωλούνται, προσέθεσε ωστόσο ότι με τις προβλέψεις αυτές καθιερώνεται ένα ελάχιστο επίπεδο άνεσης και αποτελεί ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους,
Ο Βασίλης – Φοίβος Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων που εφαρμόζει ο δήμος, με έμφαση στα σχολικά κτίρια όχι μόνο για λόγους μείωσης του κόστους αλλά και για διδακτικούς, καθώς και στο πρόγραμμα επιδότησης της αναβάθμισης των προσόψεων των κτιρίων που «τρέχει» από το δήμο.