ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ «ΤΡΩΝΕ» ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ -
05
Μάι

ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ «ΤΡΩΝΕ» ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

Η δανέζικη βιομηχανία τσιμέντου IBF επενδύει σε τεχνολογία που μιμείται τη λειτουργία των κοραλλιογενών υφάλων
Σε αγροτική περιοχή της Δανίας υπάρχει μια σπηλαιώδης αποθήκη, όπου φυλάσσονται μυριάδες βακτήρια, τα οποία είναι αναγκαία για να αντιμετωπισθούν οι τεράστιες εκπομπές ρύπων της τσιμεντοβιομηχανίας. Ο γίγαντας του κλάδου στη Δανία, ο όμιλος IBF, καθώς και η αμερικανική νεοφυής BioMason επιδιώκουν να δείξουν πως ένα νέο μείγμα τσιμέντου, βασισμένου σε φυσικά φαινόμενα, μπορεί να αποφύγει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες και την υψηλή ρύπανση σε διοξείδιο, που σχετίζεται εδώ και αιώνες με την παραγωγή τσιμέντου.
Το να μπορέσει το παραδοσιακό τσιμέντο να εξασφαλίσει τέτοια χαρακτηριστικά βασίζεται στο τσιμέντο Πόρτλαντ, που χρησιμοποιεί ως βάση του τον ασβεστόλιθο, ο οποίος όταν θερμανθεί απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Ειδικές κατηγορίες βακτηρίων στο σωστό περιβάλλον μπορούν να μιμηθούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τυπικού τσιμέντου άνευ πολλών ρύπων, όμως το εν λόγω τσιμέντο λαμβάνει τη μορφή πλακιδίου. Τα βακτήρια, σημειωτέο, εισροφούν διοξείδιο, μετατρέποντάς το σε ανθρακικό ασβέστιο, ενώ η δεδομένη χημική αντίδραση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους κοραλλιογενείς υφάλους να στερεοποιηθούν υποθαλασσίως. Ομάδες βιολόγων, τεχνικών και μηχανικών συνεργάζονται στην Ικάστ της Δανίας και τη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ για να αντιγράψουν τη διαδικασία, κάνοντας καινοτομικές παρεμβάσεις. Αυτόν τον καιρό οι δύο προαναφερθείσες επιχειρήσεις IBF και BioMason σκοπεύουν να αρχίσουν να παράγουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες γυαλισμένων τσιμεντένιων πλακιδίων, που δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και δεν απελευθερώνουν, όταν κατασκευάζονται.
Τα πλακίδια τσιμέντου τοποθετούνται σε μικρές δεσμίδες, αλλά προτού δρομολογηθούν για να παραληφθούν από πελάτες σε Δανία, Ολλανδία και Βρετανία, οι ομάδες των ειδικών θα πρέπει τις προσεχείς εβδομάδες να τα εξετάσουν εξονυχιστικά και να διορθώσουν την όποια ατέλεια. Αντίθετα με τις δοκιμές, που ακολουθούνται στην περίπτωση του λογισμικού, η απλή φυσικότητα καθιστά αυτή τη συγκεκριμένη παραγωγή «τρομακτικά δύσκολη», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της αμερικανικής BioMason, Μπερτ Μπρίγκμαν.
«Πρόκειται για κάτι περίπλοκο, όχι απλώς δουλεύω με ένα αρχείο κι αλλάζω κώδικα – εδώ πρόκειται για το “αλλάζω μηχανισμό, αλλάζω τη βιολογία”», όπως επισημαίνει. Ο Μπρίγκμαν είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και παλαιότερα είχε συμμετάσχει στην επίβλεψη της παραγωγής του Μοντέλου 3 της Tesla. «Χρειάζεται να αλλάξεις χειροπιαστά πράγματα κι αυτό απαιτεί χρόνο». Η ιδρύτρια της εταιρείας BioMason και διευθύνουσα σύμβουλος Τζίντζερ Κριγκ Ντόζιερ τα γνωρίζει όλα αυτά. «Εάν καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια, θα τα καταφέρεις», είναι το σύνθημά της – και αυτό ακολουθήθηκε τους μήνες που η εταιρεία εργάστηκε για το πρώτο επιτυχές πρωτότυπο. Αυτό το πρώιμο πείραμα διεξήχθη στο κενό δωμάτιο που είχε σπίτι της, όταν έδινε διαλέξεις σε σχολή αρχιτεκτονικής στα ΗΑΕ. «Πιστεύω πως απλώς ήταν θέμα πείσματος, αλλά και το ότι ο κόσμος χρειάζεται κάτι τέτοιο», επισημαίνει η Τζίντζερ Κριγκ Ντόζιερ αναφερόμενη στην αρχική της απόφαση για την εταιρεία. Όπως προσθέτει η ίδια, το τσιμέντο ήταν ο κινητήριος μοχλός της εκβιομηχάνισης και χωρίς αυτό η ανθρωπότητα θα είχε μείνει προσκολλημένη στον 18ο αιώνα.
Εντούτοις η καινοτομία έκτοτε δεν αποδείχθηκε τόσο γρήγορη, όπως σημειώνει. Ο στόχος της εταιρείας της BioMason έχει να κάνει με το να περιορίσει την παραγωγή εκπομπών ρύπων από τον κλάδο του τσιμέντου κατά 25% έως το 2030. Σήμερα στη Δανία το ισοδύναμο σχεδόν 800 κιλών διοξειδίου του άνθρακα δημιουργείται ανά τόνο παραγόμενου τσιμέντου. Και αυτό είναι η απόρροια της έντονης θερμότητας που απαιτείται στη διαδικασία. Η μείωση αυτών των ρύπων προϋποθέτει είτε τη χρήση περισσότερων ΑΠΕ, σε μια χώρα όπου το ήμισυ όλης της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη παράγεται από αέρα και ήλιο. Ειδάλλως πρέπει οι εισροές υλικών να διαφοροποιηθούν και εκεί εστιάζει το έργο της και η BioMason. Η Ντόζιερ τονίζει πως η απόφαση της δανέζικης τσιμεντοβιομηχανίας IBF να κάνει τόσο σοβαρές επενδύσεις στη συνεργασία με τη δική της εταιρεία διευκόλυνε τις συνομιλίες με άλλους ε δυνητικούς συνεταίρους από όλο τον κόσμο κατά τους τελευταίους μήνες. Η υπό δημιουργία αγορά για το προϊόν της BioMason είναι αξιόλογη ειδικά σε χώρες όπως η Δανία, στην οποία το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο ευνοεί την καινοτομία στον κλάδο των κατασκευών. Τον Ιανουάριο νέοι κανόνες, που προώθησε η κυβέρνηση, όριζαν ότι οι καινούργιες μεγάλες οικοδομές, που περίμεναν πολεοδομικές άδειες, οφείλουν να πληρούν προδιαγραφές για χαμηλές ετήσιες εκπομπές ρύπων, ακόμη και κατά τη φάση της ανέγερσης. Τέλος αναφέρεται πως αυτά τα νέα όρια, που ισχύουν, θα αναθεωρούνται προς τα κάτω τακτικά τα επόμενα χρόνια.