ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «THESS INTEC» ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Την εκτίμηση ότι η σημασία της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς «Thess INTEC» στην Περαία ξεπερνά κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια της Θεσσαλονίκης, διατύπωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Παρότι όμως είναι ένα έργο υπερτοπικού ενδιαφέροντος, για την ίδια τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει -όπως είπε- «κομβικό γεγονός κορυφαίας σημασίας», καθώς θα κάνει την πόλη πιο ορατή στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας.
«Η Θεσσαλονίκη είναι ήδη σε αυτόν τον χάρτη, καθώς έχει καλά πανεπιστήμια και ερευνητές, αλλά δεν διαθέτει τη μάζα, τον όγκο και τη συγκέντρωση που χρειάζεται, για να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις, που επίσης έχουν σπουδαίους ερευνητές. (Με τη δημιουργία του Thess INTEC) διανοίγεται για τη Θεσσαλονίκη η δυνατότητα να γίνει πόλη υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και προόδου για όλη την περιοχή. Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας μέχρι το τέλος, μέχρι να κόψουμε κορδέλες όχι σε μουσαμάδες, αλλά σε πραγματικό έργο», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του Thess INTEC ήδη από την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ακολούθως τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών «έτρεξαν» εξαιρετικά γρήγορα τη διαδικασία. «Η διαδικασία αυτή δεν έγινε (με τέτοια ταχύτητα) για κανένα άλλο έργο του ελληνικού κράτους, προχώρησαν πολύ γρήγορα και οι μεταβιβάσεις (της γης) και η δημιουργία των εταιρειών και η επίλυση νομικών ζητημάτων, τα οποία ήταν δύσκολα. Τώρα ετοιμάζεται η περιβαλλοντική μελέτη και είμαι βέβαιος ότι το έργο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε μπροστά μας και με τη μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή θα γίνει πραγματικότητα», κατέληξε.
Συμφωνίες για το 93% των χώρων του Thess INTEC. Ως το τέλος του Μαΐου θα κατατεθεί στην πολεοδομία το τελικό σχέδιο του έργου του Thess INTEC, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός του, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη «υπάρχουν γραπτές συμφωνίες για το 93% του χώρου που θα χτιστεί, με εταιρείες, ιδρύματα και πανεπιστήμια, που θέλουν να εγκατασταθούν εκεί».
Ο κ. Ευθυμιάδης εξήρε ακόμα την ενεργό -όπως είπε- συμπαράσταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του έργου, για το οποίο επισήμανε πως «ίσως είναι το μεγαλύτερο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα», με βαρύνουσα μάλιστα σημασία, γιατί η χώρα δεν χρειάζεται σήμερα τόσο τους ουρανοξύστες και τα κτίρια, όσο τους ανθρώπους υψηλής εξειδίκευσης και τις καινοτόμους νεοφυείς επιχειρήσεις της.
«Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, ταυτόχρονα θα έχει ήδη αλλάξει και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε το «made in Greece» (φτιαγμένο στην Ελλάδα) να γίνει σήμα εκλεκτό, να γίνει «made very well in Greece» (φτιαγμένο πολύ καλά στην Ελλάδα)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης και πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να αναπτύξει την ελαφριά βιομηχανία και τη βιομηχανία του λογισμικού, διατηρώντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της στην Ελλάδα, αλλά και προσελκύοντας προσωπικό από όλη την υφήλιο.