THE ELLINIKON, ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ» ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -
17
Ιούν

THE ELLINIKON, ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ» ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έως το 2025 θα είναι έτοιμο ένα μεγάλο τμήμα του project της Lamda
Ένα «έξυπνο» πάρκο 2.000 στρεμμάτων, με τις πιο προηγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας, μεγάλο τμήμα του οποίου θα είναι έτοιμο το 2025, υπόσχεται η Lamda Development στο Ελληνικό. Το Πάρκο θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και μεγαλύτερο από το Hyde Parle του Λονδίνου, καλύπτοντας το 1 /3 της συνολικής ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Όπως είπε χθες, κατά την πρώτη παρουσίαση του The Ellinikon Park, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, μόνο το κόστος των μελετών ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα γίνει αποκλειστικά από τον επενδυτή χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δημοσίου. Βάσει των αρχικών στοιχείων της Lamda (πέρυσι κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του Ελληνικού) το κόστος για τα έργα στο πάρκο την πρώτη πενταετία εκτιμώνται μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ.
Τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park υπογράφει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη. Το πάρκο θα ξεκινά από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα φθάνει μέχρι την παραλία, ενώ θα συνδέει το Ελληνικό, την Αργυρούπολη και τον Άλιμο. Θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, αλλά και συστήματα για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.
Μέσω των καινοτόμων και σύγχρονων υποδομών του θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης και ηλεκτροδότησής του στο σύνολό τους, αντισταθμίζοντας πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Με ένα δίκτυο πεζοδρόμων 50 χιλιομέτρων και ποδηλατοδρόμων 30 χιλιομέτρων θα είναι προσβάσιμο από όλους. Μεταξύ άλλων, εντός του πάρκου η Ολυμπιακή Πλατεία θα αποτελέσει σημείο ανάδειξης της ολυμπιακής κληρονομιάς, ενώ το αμφιθέατρο της περιοχής θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί που θα φιλοξενούν γλυπτά και έργα μοντέρνας τέχνης, με έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες. Σε μια έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίον του Άρεως, θα υπάρχουν θεματικές περιοχές όπως αμπελώνες, ελαιώνες και αγροί, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ελληνικής γεωργίας.
Στην περιοχή Saarinen δεσπόζει το κεντρικό κτήριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού που για δεκαετίες υπήρξε πύλη εισόδου στην Αθήνα. Το ιστορικό κτήριο αποκτά νέα ζωή ως εκθεσιακό κέντρο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Ρέμα Τραχώνων οριοθετείται και η κοίτη του απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη μεταμόρφωση της γύρω περιοχής. Η αναμορφωμένη Λίμνη κανόε – καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα είναι ένας χώρος όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα από το παρατηρητήριο και να εξερευνήσει τη λίμνη. Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του The Ellinikon Park είναι το Experience Park, στην περιοχή των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο παρουσιάζεται ήδη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όλη η ανάπτυξη στο Ελληνικό.