TAVROS PROJECT: Η ΠΡΩΤΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ -
07
Ιούλ

TAVROS PROJECT: Η ΠΡΩΤΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

Πρωτοποριακή ενεργειακή αναβάθμιση μέσω χορηγιών από την Greenpeace, τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Tavros Project, μέσω του οποίου μία προσφυγική πολυκατοικία στην περιοχή του Ταύρου θα μηδενίσει το ενεργειακό της κόστος. Η αναβάθμιση του κτιρίου στην οδό Πειραιώς 211 προχωράει με την υποστήριξη των πολιτών μέσω δωρεών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), την Greenpeace και τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Όπως έκανε γνωστό η Greenpeace, στο κομμάτι των χορηγιών έχουν» εξασφαλιστεί το 100% των υλικών θερμομόνωσης του κελύφους, το 70% των κουφωμάτων και το 60% των συστημάτων αερισμού. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε ανάρτησή τους, «υπάρχουν δαπάνες που δεν καλύπτονται με χορηγίες, επομένως, λίγο πριν ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων, για να μπούμε στην τελική ευθεία». Ειδικότερα, λείπουν τα εξής: ηλιακοί θερμοσίφωνες για 3 διαμερίσματα, φωτοβολταϊκό σύστημα 20 Kwp στη στέγη (χωρίς τον inverter), κλιματιστικές μονάδες για 6 διαμερίσματα, κουφώματα για δύο διαμερίσματα και τα κοινόχρηστα, συστήματα αερισμού για 4 διαμερίσματα και σκαλωσιά 600 τ.μ. περιμετρικά του κτιρίου για τις εργασίες. Οι οκτώ οικογένειες που διαμένουν στο παλιό κτίριο που θα αναβαθμιστεί βιώνουν κάτι γνώριμο για Πολλούς από τους κατοίκους της πόλης: πολύ κρύους χειμώνες με υγρασία και ανυπόφορα ζεστά καλοκαίρια Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση, σπαταλώντας μεγάλα ποσά για να κλιματίσουν την κατοικία τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Παθητικό σπίτι
To Tavros Project έχει στόχο να φέρει τις οικογένειες από το παρελθόν… στο παθητικό σπίτι, δηλαδή σε ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων που θα παράγει και τη δική του ενέργεια. Θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό να δοκιμαστούν και να εισαχθούν στα επιλέξιμα υλικά στη χώρα μας, ενώ ολόκληρη η πολυκατοικία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος εκπαίδευσης, ενημέρωσης και υποστήριξης της καινοτομίας. Το κτίριο αποτελεί μία τυπική εργατική πολυκατοικία, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 70 με έκταση περίπου 750 τ.μ., η οποία, μετά την ανακαίνισή της σύμφωνα με το πρότυπο παθητικού κτιρίου, όχι μόνο θα προσφέρει συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας του εσωτερικού αέρα, αλλά ουσιαστικά θα εξαλείψει και το ανθρακικό αποτύπωμά της, εκπληρώνοντας πρακτικά από τώρα τις απαιτήσεις που θα πρέπει να εφαρμόζονται από το 2030. Θα λειτουργεί συνεχώς μεταξύ 20 και 25°C, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τη σχετική υγρασία (35-55%) και τα επίπεδα C02 (κάτω από 1.000 ppm), οδηγώντας σε μια κορυφαία ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Πρότυπο σχεδιασμού
Το παθητικό κτίριο είναι ένα πρότυπο σχεδιασμού που επιτυγχάνει θερμική άνεση με ελάχιστη θέρμανση και ψύξη χρησιμοποιώντας πέντε βασικές αρχές: μόνωση, αεροστεγανότητα, κατάλληλο σχεδίασμά παραθύρων και πορτών, συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας και ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών. Ένα παθητικό κτίριο διατηρεί ετήσια εσωτερική θερμοκρασία μεταξύ 20°C και 25°C, σχετική υγρασία μεταξύ 35-55% και συγκέντρωση C02 κάτω από 1.000 ppm. Το εύρος θερμοκρασίας δεν μεταβάλλεται ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία.
Η ιδέα ξεκίνησε από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1990 και το 2022 έχει μελετηθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η ιδέα του παθητικού κτιρίου έχει αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία από το 2010 μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου.