ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ -
02
Φεβ

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ

Κέντρο Αθήνας , Πειραιάς, δυτικά προάστια, οι πρωταθλητές των αποδόσεων
Οι προσιτές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των δυτικών προαστίων και του Πειραιά αποτελούν τους πιο ελκυστικούς «προορισμούς» του λεκανοπεδίου για επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους. Στα σημεία αυτά εντοπίζονται οι υψηλότερες αποδόσεις, καθώς η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη συγκριτικά με άλλα σημεία της Αττικής και ταυτόχρονα, το ύψος του ενοικίου δεν είναι το ίδιο χαμηλότερο, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη απόδοση επί του αρχικού κεφαλαίου της επένδυσης. Ωστόσο, ακόμα και στις περιοχές αυτές, οι τιμές πώλησης αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι πλέον χαμηλότερες σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα της ψηφιακής πλατφόρμας Protio, οι περιοχές της πλατείας Αμερικής της πλατείας Αττικής και της πλατείας Βικτωρίας καταλαμβάνουν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με βάση τις προσφερόμενες αποδόσεις από την ενοικίαση κατοικίας. Στην πλατεία Αμερικής η μέση προσφερόμενη απόδοση αγγίζει το 7,2%, καθώς η μέση τιμή πώλησης κατοικίας διαμορφώνεται σε 1.415 ευρώ/τ.μ. και το μέσο ενοίκιο αγγίζει τα 8,4 ευρώ/τ.μ. Στην πλατεία Αττικής η απόδοση διαμορφώνεται σε 7,1% και στην πλατεία Βικτώριας σε 6,9%. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Φιοράκη, επικεφαλής της Protio, «από τα στοιχεία της ανάλυσής μας φαίνεται πως εκτός από το κέντρο της Αθήνας, πλέον εμφανίζονται και περιοχές των δυτικών προαστίων και του Πειραιά, που καταγράφουν υψηλές αποδόσεις. Αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται στη λειτουργία των νέων σταθμών του μετρά, που λειτουργεί θετικά στην αγορά Κατοικίας».
Ωστόσο, συνολικά στην αγορά κατοικίας οι προσφερόμενες αποδόσεις βαίνουν μειούμενες. Για παράδειγμα, στην πλ. Αμερικής η απόδοση του 7,2% είναι χαμηλότερη από το 7,7% που ήταν πριν από μερικούς μήνες. Στην πλ. Αττικής, η απόδοση έχει υποχωρήσει από το 7,7% που ήταν την περασμένη άνοιξη, ενώ σημαντικές είναι και οι ανακατατάξεις της λίστας. Πριν από μερικούς μήνες, την πρώτη θέση είχε καταλάβει η περιοχή του Αιγάλεω με απόδοση 8,2%. Σήμερα όμως, μετά τη λειτουργία του σταθμού του μετρό, η μέση απόδοση έχει υποχωρήσει σε 6%, καθώς η μέση τιμή πώλησης έχει ξεπεράσει τα 1.900 ευρώ/τ.μ.
Παράλληλα, περιοχές όπως η Νίκαια και τα Πατήσια, που είχαν βρεθεί στην πρώτη τριάδα στην προηγούμενη έρευνα της Protio με αποδόσεις 7,9% και 7,8% αντίστοιχα, πλέον έχουν πέσει εκτός της πρώτης δεκάδας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Protio, το πιθανότερο είναι να συμβεί σύντομα το ίδιο και με περιοχές όπως ο Πειραιάς και ο Κορυδαλλός, που σήμερα βρίσκονται στις δύο χαμηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας, προσφέροντας απόδοση 5,9% και 5,8% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις τιμές ενοικίασης, καθώς η μέση απόδοση από την ενοικίαση κατοικιών καταγράφει πτωτική τάση. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν όχι μόνο έσοδα από την ενοικίαση, αλλά και κέρδη από τις μελλοντικές υπεράξιες των ακινήτων τους, με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε σταθερά ανοδικά τροχιά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να διακρίνεται κάποια άμεση διόρθωση προς τα κάτω το επόμενο διάστημα.