ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ -
24
Φεβ

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Πόσο κοστίζει ο προσεισμικός έλεγχος για τις πολυκατοικίες
Από 800 έως 1.200 ευρώ περίπου θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία παλαιότερης κατασκευής που επιθυμεί ιδιωτικά να προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο, με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο πως η κάθε εταιρία έχει τις δικές της τιμές κόστους και ανάλογα με τα ευρήματα τα ποσά αυξάνονται.
«Το 95% των κτιρίων που θα προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο δεν θα χρειαστεί Δευτεροβάθμιο και αυτό γιατί οι κατασκευές της χώρας είναι σε αρκετά καλά επίπεδα», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός. Όσον αφορά το κόστος, όπως εξηγεί, αν μια πολυκατοικία είναι 1.000 τ.μ το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στους πολιτικούς μηχανικούς που θα κάνουν τον έλεγχο είναι περίπου στα 1 .000 ευρώ, ωστόσο οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Μάλιστα, το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί αν π διαδικασία πάει στο επόμενο στάδιο και χρειαστούν παρεμβάσεις. Στον απόηχο της τραγωδίας στην Τουρκία που μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, άνοιξε εκ νέου το κεφάλαιο των ελέγχων, με τα στοιχεία να δείχνουν πως ενώ η χώρα έχει από τους καλύτερους κανονισμούς, σε επίπεδο αυτοψιών έχει μείνει πίσω.
Δημόσια κτίρια
Ερωτηθείς ο κ. Στασινός για την εικόνα των κτιρίων, σημείωσε πως τα δημόσια κτίρια είναι περίπου 70.000-80.000, όμως έλεγχος έχει γίνει σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα έχει πραγματοποιηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν το 1953, σε σεισμικές περιοχές «ζώνης 3» όπως στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στην Αιτωλοακαρνανία κ.α, καθώς και σε σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 σε Σάμο, Λέσβο και Χίο.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, 4.200 σχολικές μονάδες οι οποίες αντιστοιχούν σε 9.000 κτίρια και έχουν κατασκευαστεί το διάστημα 1960-1985 δεν έχουν ελεγχθεί. Τι δείχνουν όμως αναλυτικά τα στοιχεία κατασκευών; Το 28% των σχολείων έχει κατασκευαστεί πριν το 1959, το 33% έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1955-1984, το 1 9% έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1985-1994, το 12% έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1995-2000, το 6% μετά το 2000, ενώ για το 2% είναι άγνωστο πότε ανεγέρθηκε. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 1 8.000 κτίρια σχολείων που υπάρχουν σήμερα είναι κρίσιμο να ελεγχθούν τα 9.000.                                                                        Νοσοκομεία
Όσον αφορά τα νοσηλευτήρια, το 20% κατασκευάστηκε πριν το 1959, το 47% μεταξύ 1959-1984, το 21% μεταξύ 1985-1994, το 6% μεταξύ 1995 2000, το 5% μετά το 2000, ενώ για το 1% είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκε. Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος προχώρησε έπειτα από αίτημα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης στην Πρωτοβάθμια Προσεισμική Μελέτη για όλα τα δημοτικά ακίνητα της πόλης (σχολεία, διοικητικά κτίρια, αθλητικά κέντρα κα.), είναι σημαντικό τα δημόσια κτίρια σταδιακά να προχωρήσουν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους.
Ερωτηθείς για το κόστος σε περιπτώσεις πολυκατοικιών που έχουν κατασκευαστεί παλαιότερα, όπως τη δεκαετία του 60’ ή 70’, εξήγησε ότι μπορούν να καλέσουν πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι εντός μιας ημέρας να ολοκληρώσουν τον έλεγχο. Το κόστος κυμαίνεται στα 800 – 1.200 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης μονοκατοικίας επιθυμεί το ίδιο, το ποσό είναι σαφώς μικρότερο, με παράγοντες της αγοράς να το προσδιορίζουν περίπου στο 1 ευρώ ανά τ.μ. Στο διαδικαστικό κομμάτι, υπάρχουν τρία επίπεδα. «Ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος, ο οποίος είναι ταχύς οπτικός έλεγχος που βλέπεις τις προσαρμογές, σε ένα κτίριο αν υπάρχει προσθήκη, τα σημεία του δοκαριού που ενώνονται, τα κτίρια αυτά αν αποτελούνται από μέρη που έχουν χτιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κ.ά. Αφού συμπληρώσεις το 10σέλιδο δελτίο, αποστέλλεται στον ΟΑΣΠ και αποφασίζει αν απαιτείται και Δευτεροβάθμιος Έλεγχος. Κατά τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο, βλέπουμε τα στοιχεία που προτείνει ο ΟΑΣΠ ότι πρέπει να ελεγχθούν και στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα τα υποβάλλουμε εκ νέου στον ΟΑΣΠ, ο οποίος θα μας πει αν πρέπει να πάμε σε Τριτοβάθμιο Έλεγχο, που σημαίνει νέα μελέτη στατική για το κτίριο, τι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν», τονίζει. Εκτός από μεγάλη μερίδα δημόσιων κτιρίων που δεν έχει προχωρήσει σε Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο, δεν υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου και για τα κατηγορίας 1 και 2 αυθαίρετα.
Πρόταση Προέδρου ΤΕΕ
Δημιουργία e-πλατφόρμας
ΚΑΤΑ τη σημερινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, για το μεγάλο κεφάλαιο των σεισμών στη χώρα και πώς η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια του κτιριακού της αποθέματος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ θα προτείνει τη δημιουργία πλατφόρμας στα πρότυπα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ώστε οι μηχανικοί να ενημερώνουν και να επικαιροποιούν σε πρώτη φάση τα σχολεία και σε δεύτερο χρόνο τα νοσοκομεία που έχουν ελεγχθεί.