ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 500.000 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ -
17
Ιούν

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 500.000 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού τακτοποιημένα ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες – κατηγορία 5 θα μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση
Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση πάνω από 500.000 τακτοποιημένων αυθαιρέτων (με μεγάλες αυθαιρεσίες – κατηγορία 5) που σήμερα έχουν ημερομηνία… λήξης τα 30 χρόνια, με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης σε 42 δήμους σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων, με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην περιοχή όπου βρίσκονται και την αγορά από πλευράς των αυθαιρετούχων του συντελεστή δόμησης που τους «λείπει», θα μπορούν, με βάση τον σχεδίασμά που προωθείται, να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση. Ήδη, η σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης αποτελεί διέξοδο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού, μεταξύ άλλων, βγαίνουν από την «ομηρεία» διατηρητέα κτίρια, δεσμευμένα οικόπεδα κ.ά. Και αυτό διότι μέσω των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης ενεργοποιείται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, με συνέπεια να μπορούν να μεταφέρονται και να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές, τα οποία αντιστοιχούν σε αξίες των επιφανειών δόμησης από διατηρητέα κτίρια.
Όπως έγινε γνωστό, οι μελέτες για τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης μπορούν να εκπονούνται αυτοτελώς, ανεξάρτητα δηλαδή από τη μελέτη Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης (η περίπτωση αφορά το άρθρο 70 του Ν. 4495/2017) που εμπίπτουν κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Τίτλων Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (εδώ έχουμε την περίπτωση του άρθρου 68 του Ν. 4495/2017) που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης ακινήτων συντελεστή δόμησης. Σημειώνεται πως τα Προγράμματα Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών και στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30ήΙουνίου 2025.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΔΩΝ. Στο μεταξύ, με δεύτερη απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας-που δημοσιεύθηκε και αυτή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – ξεκινά η εκπόνηση μελετών για την αναγνώριση των εκτός σχεδίου κοινόχρηστων οδών σε 69 δήμους σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα προγράμματα αναγνώρισης οδών εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμάτων αναθέσεων των μελετών και στόχο την ολοκλήρωσή τους επίσης έως την 30ήΙουνίου 2025. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με την ολοκλήρωση της αναγνώρισης των εκτός σχεδίου κοινόχρηστων οδών θα ξεκαθαριστεί το τοπίο για την οικοδομησιμότητα συνολικά στις εκτός σχεδίου περιοχές. Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω της καταγραφής του οδικού δικτύου θα ολοκληρωθούν ο χαρακτηρισμός, η ιεράρχηση, η κύρωση του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου και η ένταξη στον συνολικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, αρχίζει και η εκπόνηση μελετών οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε 13 δήμους σε όλη τη χώρα. Η εκπόνηση των προαναφερομένων μελετών χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά τις οριοθετήσεις των οικισμών οι μελέτες θα εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή επιβάλλεται η αποκατάσταση της αρχής της νομιμότητας ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες.
124 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ,ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
ΟΙ 42 ΔΗΜΟΙ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΖΩΝΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
Δράμας, Καβάλας, Νέστου, Θεσσαλονίκη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκέων, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Καστοριάς, Ορεστιάδος, Βόλου, Λαμιέων, Λεβαδέων, Θηβαίων, Πατρέων, Ναυπλιέων, Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Παπάγου-Χολαργού, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, Περιστεριού, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Αχαρνών, Διονύσου, Παλλήνης, Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ηρακλείου, Χανίων.
ΟΙ 69 ΔΗΜΟΙ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΟΔΩΝ
Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κάσου, Κω, Λειψών, Λέρου, Μεγίστης, Νισήρου, Πάτμου, Ρόδου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Σαμοθράκης, Σκύρου, Ζακύνθου, Θάσου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Παξών, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Ληξουρίου, Αμοργού, Ανάφης, Άνδρου, Αντιπάρου, Θήρας, Ιητών, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Σερίφου, Σίκινου, Σίφνου, Σύρου-Ερμούπολης, Τήνου, Φολεγάνδρου, Αγ. Ευστρατίου, Δυτικής Λέσβου, Λήμνου, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Μεγανησίου, Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αγκιστριού, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Υδρας, Ικαρίας, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Φούρνων Κορσεών, Γαύδου, Οινουσσών, Χίου και Ψαρών.
13 ΔΗΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων
Αγ. Βασιλείου, Αγράφων, Αμαρίου, Αποκορώνου, Ζίτσας, Καντάνου Σελίνου, Καστοριάς, Μαλεβιζίου, Μετσόβου, Νεστορίου, Πρεσπών, Πωγωνίου, Χανίων.