ΚΡΗΤΗ - ΙΟΝΙΟ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ -
21
Ιούν

ΚΡΗΤΗ – ΙΟΝΙΟ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ του ρυθμού της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε νότια Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά καταγράφεται βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Την εξέλιξη αυτή συνδέει η EIxis-At Home in Greece (εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών) με την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε η εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, καταγράφεται αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας έως 58,2%. Η επίδοση αυτή εντοπίζεται στα Ιόνια Νησιά, όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση του αριθμού οικοδομικών αδειών κατά 31,3%, ενώ η αύξηση με βάση την επιφάνεια ανέρχεται σε 50,2%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν την ετήσια σύγκριση του τελευταίου 1 12μήνου (Μάρτιος 2023 – Φεβρουάριος 2024) με το αμέσως προηγούμενο (Μάρτιος 2022 – Φεβρουάριος 2023). Το ίδιο διάστημα, η άνοδος του όγκου οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη αγγίζει το 37,4% και στη Δυτ. Ελλάδα το 38,1%.
Το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους εξελίσσεται ακόμα δυναμικότερα, καθώς ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά έχει αυξηθεί κατά 157,4% ετησίως, στην Κρήτη κατά 73,8% και στη Δυτική Ελλάδα κατά 21,4%. Στον αντίποδα, στην Αττική παρατηρήθηκε μείωση του όγκου κατά 3,4%. Τόσο η Κρήτη όσο και η Δυτική Ελλάδα αποτελούν περιοχές όπου η Elxis, εξειδικευμένη εταιρεία στην αγορά εξοχικών κατοικιών με έδρα την Ολλανδία, εντοπίζει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα φέτος είναι ακόμα υψηλότερο από πέρσι. Περιοχές στη νότια πλευρά της Κρήτης, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και η ηπειρωτική πλευρά της Δυτικής Ελλάδας, από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα και πιο νότια έως την Πάλαιρο και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή όλο το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, αποτελούν «hotspots» ζήτησης εξοχικών κατοικιών από ξένους.
«Ποιοτικές προδιαγραφές»
Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, σημείωσε σχετικά: «Βλέπουμε ότι υπάρχει εντατικοποίηση των επενδύσεων για την έναρξη νέων οικοδομών, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση αυτή από το εξωτερικό. Ειδικά φέτος, μάλιστα, οι πελάτες μας, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις αγορές της βορειοδυτικής Ευρώπης, προτιμούν εξοχικές κατοικίες που είναι ακριβότερες και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις τιμές πώλησης, οι οποίες σημειώνουν ετήσια αύξηση μεταξύ 8% και 10%».

Πηγή: “H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”