ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΛΟΓΩ ΝΟΚ -
09
Μάι

ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΛΟΓΩ ΝΟΚ

Η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάργηση των «μπόνους» του ΝΟΚ έχει παραλύσει την αγορά, ξεκάθαρο κανονισμό ζητεί το ΤΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, από την απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) επηρεάζονται περίπου 14.000 οικοδομικές άδειες σε όλη τη χώρα, κάτι που απειλεί επενδύσεις συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026. Η απουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με τη διευκρίνιση μιας σειράς ζητημάτων που άπτονται του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, έχει φέρει σε τέλμα την οικοδομική δραστηριότητα, κάτι που αποτυπώθηκε ήδη κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.746 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 282.535 τ.μ. επκρανείαε και 1.234.455 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 17,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 37,2% στην επιφάνεια και μείωση κατά 38,4% στον όγκο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Ειδικά όμως στην Αττική, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερη ζητήματα, λόγω και των αντιδράσεων από σειρά δήμων, η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ειδικότερα, σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έχει καταγράψει πτώση κατά 22,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 60,2% με βάση την επιφάνεια και κατά 56% με βάση τον όγκο. Αντίστοιχα στην Κεντρική Μακεδονία, η πτώση αγγίζει το 31,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, το 49,7% με βάση την επιφάνεια και κατά 45,7% με βάση τον όγκο.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ανάλογη εικόνα πτώσης θα καταγραφεί και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς στην πράξη δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι μετά την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ και την κατάργησή τους, έως ότου καταρτιστούν τα κατά τόπους τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα ορίζουν ποια εξ αυτών δύνανται να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή και τις ανάγκες της. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι ή και νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αποσαφηνίζεται μια σειρά από εκκρεμότητες που προκύπτουν μετά την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, «είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση ενός νέου οικοδομικού κανονισμού, που θα είναι όσο πιο απλός γίνεται, επεμβαίνοντας μόνο σε ζητήματα, όπως τα ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη και οι όγκοι των κτιρίων, ενδεχομένως και οι αποστάσεις μεταξύ τους. Επίσης, θα πρέπει να γίνει προληπτικός έλεγχος από το ΣτΕ, μέσω της διαδικασίας της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και να αποκατασταθεί η πληγείσα επενδυτική εμπιστοσύνη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, από την απόφαση του ΣτΕ επηρεάζονται περίπου 14.000 οικοδομικές άδειες σε όλη τη χώρα, κάτι που απειλεί επενδύσεις συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026. Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ έκρινε ότι τα «μπόνους» δεν μπορούν να υλοποιούνται απευθείας με την έκδοση οικοδομικών αδειών που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν του ΝΟΚ. Αυτά αποτελούν αρμοδιότητα του πολεοδομικού νομοθέτη, που μπορεί ή όχι να τα συμπεριλάβει στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Επίσης, προκειμένου να «απαλύνει» τις συνέπειες της απόφασής του αυτής, όρισε ότι όσες άδειες έχουν εκδοθεί και βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης ή υλοποίησης πριν από την 11η Δεκεμβρίου του 2024, όταν και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, θα μπορέσουν να προχωρήσουν ως έχουν. Αντιθέτως, για όσες άδειες αποτελούν αντικείμενο προσφυγής θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις έργων για τα οποία δεν πρόλαβαν να εκδοθούν άδειες, αλλά έχουν επενδυθεί χρήματα, π.χ. για την αγορά της γης, εγείρεται σοβαρό ζήτημα, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα αρχικά σχέδια. Ωστόσο, παρά την απόφαση, δεν έχει αρθεί η αβεβαιότητα στην αγορά, καθώς το ΣτΕ θα κρίνει και τα «μπόνους» που σχετίζονται με τα υπόγεια και τις σοφίτες, με αποτέλεσμα πολλοί κατασκευαστές να περιμένουν και τη συγκεκριμένη απόφαση προτού προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Υπάρχουν και πιο άμεσες νομοθετικές εκκρεμότητες, που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και I Ενέργειας, όπως ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αναθεώρηση μιας άδειας μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς οι Υπηρεσίες Δόμησης δεν έχουν τις σχετικές οδηγίες. Επίσης, στην αγορά αναφέρουν ότι θα πρέπει να νομοθετηθεί και το τι συνιστά έναρξη εργασιών, ώστε να είναι σαφές ποιες άδειες μπορούν να προχωρήσουν ως έχουν και για ποιες θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση.

Πηγή: “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”