Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της το 2024 -
10
Μαρ

Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της το 2024

Η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων προχωράει αρκετά ομαλά, ώστε να επιτρέψει την επαναλειτουργία του στα τέλη του 2024, όπως είχε προγραμματιστεί, δηλαδή σε λιγότερο από 6 χρόνια μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τη στέγη του.

Οι Αρχές επέλεξαν να ξαναχτίσουν το αριστούργημα της γοτθικής τέχνης του 12ου αιώνα όπως ήταν πριν. Αυτό περιλαμβάνει και την αναδημιουργία του κωδωνοστασίου ύψους 96 μέτρων, του 19ου αιώνα, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέτ λε Ντουκ.

Το εμβληματικό κωδωνοστάσιο, που είχε καταρρεύσει, θα υψωθεί σταδιακά πάνω από το παρισινό μνημείο φέτος, ως σύμβολο αναγέννησης, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος αυτού του κολοσσιαίου έργου, στρατιωτικός αξιωματικός Ζαν-Λουί Ζορζελέν. «Η επιστροφή αυτού του βέλους στον ουρανό του Παρισιού θα είναι κατά τη γνώμη μου το σύμβολο της νίκης μας στη μάχη της Notre-Dame», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε πέρυσι, μετά δύο χρόνια προπαρασκευαστικών εργασιών για να γίνει το μνημείο αρκετά σταθερό, ώστε οι τεχνίτες να ξεκινήσουν με ασφάλεια.

Ο στρατηγός Ζορζελέν είπε ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποδοθεί σύμφωνα με τον στόχο που έθεσε ο πρόεδρος Μακρόν αμέσως μετά την πυρκαγιά, αλλά αργά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024.

Στο μεταξύ, μια έκθεση με τίτλο «Notre-Dame de Paris: Στην καρδιά του εργοταξίου», που φιλοξενείται σε υπόγεια εγκατάσταση απέναντι από τον καθεδρικό ναό, μόλις άνοιξε για τους επισκέπτες.

Με ελεύθερη πρόσβαση, αναδεικνύει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς επίσης την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες των εργατών και των τεχνιτών που εργάζονται για την ανοικοδόμηση, ενώ παρουσιάζει ορισμένα έργα τέχνης που επέζησαν από τη φωτιά. Εκτός από τη δωρεάν επίσκεψη, ένα σόου εικονικής πραγματικότητας θα επιτρέπει στους επισκέπτες που πληρώνουν εισιτήριο να εμβαθύνουν στην ιστορία του καθεδρικού ναού.

Η υπουργός Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ-Μαλάκ, ωστόσο, διευκρίνισε στο Associated Press ότι το 2024 δεν θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν «περισσότερες εργασίες ανακαίνισης το 2025». Κάθε μέρα, στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρη τη Γαλλία, περίπου χίλιοι άνθρωποι εργάζονται για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, ανέφερε ο στρατηγός Ζαν-Λουί Ζορζελέν.

Πηγή: kathimerini.gr