«ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ»: ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ -
21
Απρ

«ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ»: ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Τι τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Από τις αρχές Ιουνίου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση προκειμένου η πολυκατοικία τους να γίνει «έξυπνη»», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «είναι το πρόγραμμα Smart Readiness, που θα αναβαθμίσει τηλεπικοινωνιακά, περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- τη χώρα μας, και από το οποίο θα μπορούν να ωφεληθούν εκατομμύρια πολίτες. Πρόκειται για επιδότηση για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολυκατοικιών οι οποίες δεν διαθέτουν εντός του κτιρίου καλωδίωση οπτικής ίνας». Όπως υπογράμμισε «με την εγκατάσταση που εμείς επιδοτούμε μέσω του προγράμματος, κάθε κτίριο θα μπορεί να προετοιμαστεί για μελλοντική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως είναι αυτά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Αλλά όχι μόνο. Τα κτίρια θα έχουν υποδομή για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας) και φυσικά για υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτονοήτως, η αναβάθμιση αυτή συμβάλλει στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα».
Πάνω από 99% το ελληνικό κράτος θα είναι ψηφιακό την επόμενη τετραετία
«Πάνω από 99% το ελληνικό κράτος θα είναι ψηφιακό την επόμενη τετραετία σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων από το Δημόσιο» υπογράμμισε στο μεταξύ ο κ. Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. «Και θα γίνει ακριβώς επειδή είναι δρομολογημένο. Όλα αυτά τα έργα δημοπρατούνται και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούν να είναι έτοιμα ουσιαστικά το 2027». Σχετικά με τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται για οποιαδήποτε υπόθεσή του με το Δημόσιο, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «έχουμε την ανάγκη για ένα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, θα υπάρχει χρέωση της υπόθεσης σε ένα δημόσιο υπάλληλο. Αυτό το έργο θα δημοπρατηθεί τώρα, χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, νομίζω ότι εντός μιας τριετίας θα μπορεί να είναι κάλλιστα ολοκληρωμένο στο 100%». Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, οποίος «αγκάλιασε την πρόοδο, το τι έχει γίνει στην ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων» κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός φαίνεται σε δυο νούμερα, στις πάνω από 1.530 υπηρεσίες του gov.gr και στις 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος. Επανέλαβε μάλιστα ότι με το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ «μετράμε τον εαυτό μας». Οι διαδικασίες που εκκρεμεί να ψηφιοποιηθούν είναι περίπου 4.000, οι οποίες είναι εξωτερικές, αφορούν υπηρεσίες κράτους προς πολίτη και κράτους προς επιχείρηση.
Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο υπουργός τόνισε ότι «από την μια πλευρά εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μειώνουμε την γραφειοκρατία με ψηφιακές και νέες πλατφόρμες, από την άλλη πλευρά ο κάθε οργανισμός όπως ο ΟΣΕ έχει την ευθύνη να αναβαθμίζει τα συστήματα ασφαλείας του. Υπήρχαν συστήματα ασφαλείας όπως αυτά τα οποία είχαν μείνει σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό και το διαπιστώσαμε ξαφνικά τραγικά, οπότε εδώ δεν υπάρχουν απαντήσεις άλλες πέρα από το να σκύβεις το κεφάλι και να τελειώνεις την δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτήν αναλαμβάνουμε και με αυτήν θα προχωρήσουμε μπροστά».
Αναφερόμενος στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού είπε ότι «φτιάξαμε ένα κείμενο που ήταν εργαλείο δράσης, ορίσαμε 440 έργα που θα γίνουν μέχρι το 2025. Εμείς έχουμε ορίσει μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία επιθυμούμε να ακολουθήσουμε και την θέτουμε στην κρίση των πολιτών». Όσον αφορά στις ταυτότητες επεσήμανε ότι «έχουμε ήδη ψηφιοποιήσει μια διάσταση της ταυτότητας στο κινητό μας, αυτό θα υιοθετηθεί κατ’ αντιστοιχία σαν wallet από όλες τις χώρες». Για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου τόνισε ότι αναμένεται να γίνει το 2026-2027, ενώ υπάρχει ήδη έτοιμη μια σχετική εφαρμογή η οποία είναι ένας φάκελος μεταβίβασης ακινήτων στον συμβολαιογράφου, θα «τραβάει» όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.