«ΈΞΥΠΝΑ» ΚΤΙΡΙΑ: ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ $14 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2026 -
24
Μάι

«ΈΞΥΠΝΑ» ΚΤΙΡΙΑ: ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ $14 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2026

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την ενέργεια οδηγούν σε άνοδο την παγκόσμια αξία της αγοράς έξυπνων βιομηχανικών κτιρίων

Κρίσιμη μάζα αποκτά σταδιακά η αγορά της συνδεσιμότητας σε κτίρια για βιομηχανική χρήση. Νέα μελέτη από την Juniper Research προβλέπει ότι η αξία της αγορά έξυπνων βιομηχανικών κτιρίων θα διευρυνθεί κατά 95% την προσεχή διετία, φθάνοντας τα $14 δισ. παγκοσμίως με ορίζοντα το 2026. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αγορά των έξυπνων βιομηχανικών κτιρίων, κατά το τρέχον έτος, θα κινηθεί στα επίπεδα των $7 δισ. Αυτήν την αλματώδη ανάπτυξη θα τροφοδοτήσουν πρωτοβουλίες βιωσιμότητας και η ανάγκη για μείωση του κόστους στη διαχείριση κτιρίων. Η μελέτη προβλέπει, μάλιστα, ότι οι λύσεις διαχείρισης κτιρίων, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της απόδοσης της επένδυσης σε πλατφόρμες έξυπνων κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα θα επιτυγχάνονται οι στόχοι βιωσιμότητας και ενέργειας.
Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η έκθεση της Juniper Research (Global Smart Buildings Market 2024-2029) αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο αυτοματισμός είναι η απάντηση για τη μείωση του κόστους και τη βιωσιμότητα”. Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης, για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τις λύσεις των έξυπνων βιομηχανικών κτιρίων, οι πάροχοι σχετικών υπηρεσιών θα πρέπει να εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη στον πυρήνα των χαρτοφυλακίων τους. “Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει λειτουργικές ανωμαλίες μέσω της χρήσης αναλυτικών δεδομένων σε βάθος, με αποτέλεσμα την αυξημένη ασφάλεια και το μειωμένο λειτουργικό κόστος, ενώ μειώνεται, παράλληλα, η έκταση της απαιτούμενης ανθρώπινης παρέμβασης”, τονίζει η εταιρεία ερευνών στην ανάλυσή της.
Ποιες κατηγορίες ωφελούνται
Η μελέτη προσδιόρισε κτίρια, όπως αποθήκες, εργοστάσια και αγροτικές κατασκευές, ως εκείνες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την τεχνολογία έξυπνων κτιρίων, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Καθώς αυτές οι βιομηχανίες έχουν ιδιαίτερα υψηλό λειτουργικό κόστος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό πιθανών δαπανηρών ζητημάτων, όπως δυσλειτουργία εξοπλισμού υψηλής αξίας, προτού εμφανιστούν, παρέχοντας έτσι εξοικονόμηση πόρων μακροπρόθεσμα.
Ανοδική πορεία
Η πορεία της αγοράς των έξυπνων βιομηχανικών κτιρίων θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Τα οφέλη, που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στις πλατφόρμες έξυπνων κτιρίων, θα επιτρέψουν στις παγκόσμιες δαπάνες να ξεπεράσουν τα $42 δισ. έως το 2028. Επιπλέον, η μελέτη εκτιμά ότι οι λύσεις έξυπνων κτιρίων θα επιτρέψουν στους διαχειριστές επιχειρήσεων να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας. “Με την ενσωμάτωση δικτύων και αισθητήρων IoT με συστήματα AI, που αυτοματοποιούν τη λειτουργικότητα του κτιρίου σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση και μείωση των εκπομπών”, αναφέρουν οι αναλυτές.