ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
Κλειδί η βιωσιμότητα στην αναζήτηση γραφειακών χώρων
Μονόδρομο αποτελεί η κατασκευή νέων κτιρίων ή η ανακαίνιση των υφιστάμενων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σύγχρονου «πράσινου» γραφειακού χώρου. Αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 24ου συνεδρίου της Prodexpo, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, PartnershipSalesManager της IWG, πρέπει να φέρουμε τα ακίνητα προς τα εκεί που πάει η αγορά. «Παγκοσμίως κυριαρχεί η τάση των ανθρώπων να φεύγουν από τους παραδοσιακούς γραφειακούς χώρους κι αυτό μας υποδεικνύει πώς θα κινηθούμε, για να ανταποκριθούμε στο υβριδικό μοντέλο εργασίας» σημείωσε ο κ. Κουδουνάς. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρά η δημιουργία businesscenters σε επίπεδο γειτονιάς και συνοικίας. O PartnershipSalesManager της IWG έδωσε ως παράδειγμα για τις αλλαγές που φέρνει το υβριδικό μοντέλο εργασίας μία έρευνα που δείχνει ότι αν σε μια πόλη όπως το Λος Άντζελες ένας εργαζόμενος υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα έως και 70%. Ο κ. Κουδουνάς προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτοσκοπός για την εταιρεία του ένα πράσινο κτίριο, είναι θεμιτό ωστόσο να αξιοποιεί και κτίρια που δεν έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, ώστε να τα αναβαθμίσει και να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα.
Ετοιμάζεται το διαβατήριο ανακαίνισης κτιρίων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της KENTRIKI an International Associate of Savills, η Δίκα Αγαπητίδου, Ιδρυτής και Διευθύντρια της AthensEconomics – JLL AlliancePartner, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα ενεργειακά πιστοποιητικά, καθώς δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητά διαφορετικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται το διαβατήριο ανακαίνισης κτιρίων, το οποίο εστιάζει στην κλιματική ανθεκτικότητα των κτιρίων, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κατανοήσουν ότι με τη σωστή ανακαίνιση μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση σε ενέργεια και χρήματα. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο κι εφαρμόζεται σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία σε πρώτη φάση θα εκδώσει το διαβατήρια για 12 δημόσια κτίρια» τόνισε η κυρία Αγαπητίδου. Ερωτηθείσα για την απανθρακοποίηση, υποστήριξε ότι ενέχει κόστος και κίνδυνο, λέγοντας ότι ειδικά για τα οικιστικά ακίνητα είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους για το οικονομικό όφελος μιας τέτοιας επένδυσης.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της DanosAnalliancemember of BNP Paribas R.E., επισήμανε ότι είναι μεγάλη ανάγκη για την Αθήνα να υποστηρίξει τον σχεδιασμό σύγχρονων γραφείων, κάτι που ζητούν και οι περισσότεροι υποψήφιοι μισθωτές. «Οι επενδυτές πλέον αναζητούν χώρους που πληρούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας, προτιμούν μεγαλύτερα και πιο «πράσινα» γραφεία» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος. Ο Κέννυ Ευαγγέλου, Head of Real Estate KPMG σημείωσε πως το 88% των επενδυτών δίνουν το ίδιο βάρος στην οικονομική απόδοση και στη βιωσιμότητα μιας επένδυσης, κάτι που καθιστά μονόδρομο την κατασκευή νέων κτιρίων ή την ανακαίνιση παλαιών. Συμπλήρωσε πως όλες οι εταιρείες θέτουν στόχους ESG, αναπτύσσοντας στρατηγικές για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος, ο Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, Principal της DCarbon, υπογράμμισε πως η κλιματική κρίση είναι μιας νέας μορφής πανδημία για την ακίνητη περιουσία και όλα τα κτίρια πρέπει να «εμβολιαστούν». «Το μόνο ρίσκο είναι η απραξία. Η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει νέο Ντουμπάι. Θα έχει σημαντική ανάπτυξη αλλά αν κλείσει κάποιος τον διακόπτη, θα υπάρξει κοινωνική κατάρρευση» είπε ο κ. Γιαννικόπουλος.