Επιτάχυνση της κατασκευής κατοικιών στην Ολλανδία λόγω αυξημένων αναγκών -
20
Ιαν

Επιτάχυνση της κατασκευής κατοικιών στην Ολλανδία λόγω αυξημένων αναγκών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση των μεταναστών που έρχονται στην Ολλανδία έχουν κάνει την ανάγκη για περισσότερες κατοικίες πιο επιτακτική, έγραψε ο υπουργός Στέγασης και Χωροταξίας Hugo De Jong σε σχέδιο δράσης που στάλθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη. Το πρόγραμμα για την κατασκευή κατοικιών στοχεύει στη δημιουργία 900.000 κατοικιών μέχρι το 2030. Πίσω στο 2020, οι NL Times ανέφεραν ότι πρέπει να κατασκευαστούν 845.000 κατοικίες μέχρι το 2030 για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επίμονα υψηλές τιμές κατασκευής, με την περιορισμένη διαθεσιμότητα υλικών, με την αβεβαιότητα σχετικά με θέματα όπως το ζήτημα του αζώτου, την αύξηση των επιτοκίων και τη στενότητα της αγοράς εργασίας», έγραψε ο De Jong. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας κατά τη φάση του σχεδιασμού των έργων, οι πρόσθετοι πόροι για τους δήμους και τις επαρχίες και η ώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης που απέστειλε ο De Jong στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Η οικοδόμηση ενός σπιτιού, από το σχέδιο μέχρι την υλοποίηση, διαρκεί κατά μέσο όρο δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει και μπορεί να είναι συντομότερο». Με έμφαση στη συντόμευση του χρόνου μεταξύ σχεδιασμού και κατασκευής, το σχέδιο του de Jong προτείνει τη διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών μέσω πιλοτικών έργων, με σκοπό τη μετέπειτα κλιμάκωσή τους μέσω της συνεργασίας με τις περιφερειακές αρχές, τις στεγαστικές εταιρείες, τα μέρη της αγοράς και τις δικαστικές αρχές. Επιπλέον, θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ για νέο προσωπικό σε δημοτικό και επαρχιακό επίπεδο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας, προβλέπεται περαιτέρω τυποποίηση των απαιτήσεων δόμησης για τη μείωση του χρόνου και του κόστους, και οι διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών θα συγκεντρωθούν σε έναν οργανισμό.

Το σχέδιο δράσης ελπίζει να καταπολεμήσει την έλλειψη κατοικιών που πλήττει τη χώρα, «οφείλουμε σε όλους τους αιτούντες κατοικία να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιταχύνουμε την κατασκευή κατοικιών», δήλωσε ο De Jong.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr