ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ -
14
Ιούν

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Δυο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» εντός του 2024
ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών αναμένεται να «τρέξουν» εντός του έτους, δίνοντας συνέχεια στις επιδοτήσεις προς τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μειώσουν το ενεργειακό «αποτύπωμα» των κατοικιών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πρόγραμμα που αναμένεται να βγει στον ψηφιακό αέρα το προσεχές διάστημα θα αφορά αποκλειστικά «ευάλωτα» νοικοκυριά που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και επιθυμούν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η μέση επιδότηση θα κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων αναμένεται να γίνεται με διαδικασίες fast track, όπου προτεραιότητα θα έχουν όσοι υποβάλουν πιο γρήγορα την αίτηση και θα αφορά γενικές παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα θα επιδοτήσει εργασίες αναβάθμισης σε 5.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να μειώσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και το κόστος ενέργειας και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Το επιτελείο του ΥΠΕΝ προετοιμάζει και το «Εξοικονομώ 2024», το οποίο θα βασίζεται σε ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνα των προηγούμενων ετών. Για την υλοποίησή του έχουν εξασφαλιστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ υπολογίζεται να προστεθούν και 170 εκατ. ευρώ από το RePowerEu.
Οι αντλίες
Βασικός άξονας των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, μια τεχνολογία που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει από τις κατευθυντήριες οδηγίες, αναμένεται να καταστούν υποχρεωτικές για νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029. Το νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενώ στις επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν αναβάθμιση θερμομόνωσης, συστημάτων χρήσης ζεστού νερού, αλλαγή κουφωμάτων, σκίαστρα κ.ά.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ