ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 772 ΣΠΙΤΙΑ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 5, 8 ΡΙΧΤΕΡ
Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων, στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα κλιμάκια των μηχανικών, ο αριθμός των οποίων ενισχύθηκε και ανέρχονται πλέον σε 100, πραγματοποιούν αυτοψίες σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια:
– Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
– Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.
– Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
– Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.
Χρ. Στυλιανίδης: Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο για τη διαρκή παροχή συνδρομής προς τους κατοίκους Η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η κάλυψη όλων των αναγκών όσων βρίσκονται προσωρινά έξω από τα σπίτια τους αποτέλεσε την προτεραιότητα όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σχετικά με τις δυνάμεις και τα μέσα που διατέθηκαν στην Κρήτη μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τη Δευτέρα, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως γνωστοποίησε, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε ιδίως ηλικιωμένοι, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά, να μπορέσουν να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου δρομολογηθούν μονιμότερες λύσεις πιο κοντά στους τόπους κατοικίας τους. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς και περιοχών του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων της Π.Ε. Ηρακλείου, ενώ σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχουν από την πρώτη στιγμή, διατεθεί οι ακόλουθες δυνάμεις και μέσα:
Από το Πυροσβεστικό Σώμα, 75 πυροσβέστες από την Κρήτη με 26 οχήματα, συνολικά 65 πυροσβέστες με πέντε διασωστικούς σκύλους από την 1η ΕΜΑΚ, 2η ΕΜΑΚ και 3η ΕΜΑΚ, ενώ 10 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από τη Σάμο. Επιπλέον, το ΠΣ διέθεσε drone για την εναέρια επιτήρηση της περιοχής. Η Ελληνική Αστυνομία διέθεσε 49 άτομα με 24 οχήματα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέβαλαν με ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά του προσωπικού των ΕΜΑΚ, ένα ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης, 86 άτομα και 10 οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Το ΕΚΑΒ έθεσε στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής που επλήγη 11 ασθενοφόρα για την 24ωρη κάλυψη κάθε ανάγκης διακομιδής, ενώ δύο επιπλέον ασθενοφόρα διετέθησαν από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Επίσης, στην περιοχή που επλήγη διετέθη ένα ασθενοφόρο-κινητή μονάδα φυσικών καταστροφών, δύο ασθενοφόρα για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και μια κινητή μονάδα (γιατρός και διασώστης). Η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε 110 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων, προχωρώντας και σε μισθώσεις ξενοδοχείων στο Ηράκλειο, ενώ από κοινού με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, διασφάλισε 1.000 μερίδες φαγητού ανά ημέρα για τη σίτιση των πληγέντων. Επιπλέον 75 σκηνές διέθεσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η συνδρομή του οποίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με 145 εθελοντές και 16 οχήματα, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα μακράς διάρκειας.
Όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, «η εθελοντική συνδρομή σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών αποδεικνύεται κάθε φορά ιδιαίτερα πολύτιμη», ενώ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους τους εθελοντές και πολίτες που με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέφερε στην Κρήτη 300 κρεβάτια / στρώματα από το απόθεμα που διατηρεί, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων που φιλοξενούνται προσωρινά σε σκηνές, με άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του όταν διαπιστώθηκε σχετική έλλειψη. Ο εν λόγω εξοπλισμός έφθασε στο νησί σήμερα το πρωί και έχει ήδη τεθεί στη διάθεση των πληγέντων. Όπως σημειώνει το υπουργείο από την πρώτη στιγμή όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν σε πλήρη κινητοποίηση, ενώ στο νησί μετέβη άμεσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη βέλτιστη απόκριση του μηχανισμού στις ανάγκες των κατοίκων.
«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο για τη διαρκή παροχή συνδρομής προς τους κατοίκους και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η Κρήτη και ιδίως το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, δοκιμάστηκαν σκληρά από το σεισμό. Από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητά όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η κάλυψη όλων των αναγκών όσων βρίσκονται προσωρινά έξω από τα σπίτια τους. Κι αυτό το πετύχαμε κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό και μάλιστα μέσα σε αντίξοες συνθήκες συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι «κανείς συμπολίτης μας δεν έμεινε χωρίς πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κανείς δεν πρόκειται να μείνει». Ακόμη ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε, «όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται συνεχώς, νυχθημερόν, στο πεδίο – γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εθελοντές μας, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση. Η Κυβέρνηση, με μια συνολική δέσμη μέτρων την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, έχει ήδη δώσει ελπίδα στους κατοίκους ότι γρήγορα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, θα ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, θα γυρίσουν στις δουλειές τους. Όλες μας οι δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, μαζί με την ΕΜΑΚ, την ΕΛ.ΑΣ, το Στρατό, το ΕΚΑΒ, παραμένουν στο πεδίο έτοιμοι να παράσχουν οποιαδήποτε αρωγή όχι μόνο στους συμπολίτες μας, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει αναλάβει την περαιτέρω διαχείριση του μεγάλου έργου της αποκατάστασης και την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη χθεσινή μας σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Εμείς, η Πολιτική Προστασία, θα είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης και για όσο διάστημα χρειαστεί», κατέληξε.