ΑΚΙΝΗΤΑ: ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕ 9,9% ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Η μεγαλύτερη αύξηση στο γ΄ τρίμηνο – Ακριβότερη περιοχή τα νότια προάστια
Συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η «ανηφόρα» που έχουν ξεκινήσει οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική, ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας, αναφέρει η «Καθημερινή». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Spitogatos Property Index (SPI), κατά το τρίτο τρίμηνο, στην Αττική, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με 9,9% σε ετήσια βάση, καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών στα βόρεια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τις 2.491 ευρώ/τ.μ. από 2.267 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημαντική αύξηση κατά 9,3% σε 1.444 ευρώ/τ.μ. σημείωσαν και οι τιμές των κατοικιών στα δυτικά προάστια, ενώ στα προάστια του Πειραιά η αύξηση άγγιξε το 8,7% σε 1.270 ευρώ/τ.μ. Τα ακριβότερα ακίνητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίζονται στα νότια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τις 2.813 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Στον αντίποδα, ηπιότερη ήταν η άνοδος των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, όπου η αύξηση δεν ξεπέρασε το 4,2% σε σχέση με το περυσινό τρίτο τρίμηνο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1.612 ευρώ/τ.μ., από 1.550 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 8,1% σε 1.600 ευρώ/τ.μ. Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών κατά 24% εντοπίζεται στο Καρπενήσι, όπου όμως το κόστος απόκτησης κατοικίας είναι προσιτό, καθώς δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη αύξηση κατά 15,8% παρατηρείται και στην περιοχή των Γρεβενών. Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως του 10,2% σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο στην Ηλεία, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 825 ευρώ/τ.μ. Στο κέντρο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 4,2%, σύμφωνα με τον δείκτη Spitogatos Property Index. Υπενθυμίζεται ότι σημαντικές ήταν οι αυξήσεις των τιμών του δείκτη SPI και κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, στα προάστια του Πειραιά παρατηρήθηκε άνοδος κατά 10,1%, ενώ στα βόρεια και στα δυτικά προάστια, η αύξηση άγγιξε το 7,9%, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε 2.430 ευρώ/τ.μ. και 1.407 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών στην Αττική ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,4%, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η αυξημένη στροφή των αγοραστών προς τα βόρεια προάστια, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έντονα ανοδική πορεία των τιμών, επιβεβαιώνει την εντονότερη κινητικότητα της εγχώριας ζήτησης. Όπως αποδεικνύεται, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι κινούνται πλέον για την απόκτηση κατοικιών έχοντας συσσωρεύσει και ρευστότητα μετά την πανδημία. Περιοχές των βορείων προαστίων αποτελούσαν ανέκαθεν διακαή πόθο πολλών νοικοκυριών και με την επαναδραστηριοποίηση της ζήτησης, αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές. Στον αντίποδα, μέχρι και την πανδημία, η ζήτηση κυριαρχούνταν από ξένους επενδυτές, οι οποίοι προτιμούσαν κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, είτε για την εξασφάλιση «χρυσής βίζας» είτε για την εκμετάλλευση διαμερισμάτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.