ΑΚΙΝΗΤΑ: ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ 5,9% ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΟ 2023 -
17
Νοέ

ΑΚΙΝΗΤΑ: ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ 5,9% ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΟ 2023

Οι τιμές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια

Την άνοδο των τιμών ενοικίασης και μέσα στο 2023 πιστοποιεί η πρόσφατη ανάλυση της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, τονίζεται σε ρεπορτάζ της Τέτης Ηγουμενίδη στο economix.gr. Ειδικότερα, τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια σημειώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% το 2023, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κατά την τρέχουσα χρονιά η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.
Με βάση τα στοιχεία ολοκληρωμένων συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από τα γραφεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος των ενοικίων κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6%. Σε έναν βαθμό, η αυξητική τάση συνδέεται με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για ακόμα μια χρονιά και την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα. «Σε όλους τους παραπάνω παράγοντες, αν προστεθεί και η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, τότε δικαιολογείται απόλυτα η συνακόλουθη ζήτηση να ξεπερνάει κατά πολύ την υφιστάμενη προσφορά», αναφέρεται στην έρευνα.
Από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς προκύπτει πως οι περισσότεροι ενοικιαστές επέλεξαν κατοικίες ηλικίας 16 έως 20 ετών, ενώ στην περιφέρεια το ενδιαφέρον στρέφεται σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, με σημαντικότερους παράγοντες το αν μία κατοικία είναι ανακαινισμένη ή όχι, αν διαθέτει ασανσέρ, θέρμανση φυσικού αερίου, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.
Η εικόνα στην Αττική
Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, στις περισσότερες περιοχές της Αττικής οι ενοικιαστές επιλέγουν κυρίως ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα και ηλικίας από 16 έως 20 ετών. Στις περιοχές των Βορείων προαστίων επιλέχθηκαν μεγαλύτερα ακίνητα εμβαδού, από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ., ενώ στα Νότια από 76 τ.μ. έως 100 τ.μ. Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται παλαιότερα ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω με εμβαδόν που κυμαίνεται από 51 έως 75 τ.μ. Στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά, η ζήτηση αφορά σε διαμερίσματα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., δηλαδή όπως και στο κέντρο της Αθήνας.
Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που καθορίζουν τις επιλογές των ενοικιαστών και κατά συνέπεια τις τιμές στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, το βασικότερο είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ στην περίπτωση των πολυκατοικιών. Επίσης 88 στους 100 ενοικιαστές επέλεξαν κατοικία που διαθέτει θέρμανση φυσικού αερίου, τουλάχιστον μια θέση parking και γειτνιάζει με σταθμούς ή στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Πώς κινείται η ζήτηση στη Θεσσαλονίκη
Οι ενοικιαστές κατοικιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ταυτίζονται με τις τάσεις που επικρατούν στην Αττική όσον αφορά στην επιφάνεια και στην ηλικία των ακινήτων που επιλέγουν. Ειδικότερα, προτιμούν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., ηλικίας από 16 έως 20 ετών. Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση που παρατηρείται στις επιλογές των ακινήτων στη Δυτική σε σχέση με την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι ενοικιαστές προσανατολίζονται σε ακίνητα ηλικίας από 16 έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ. Αντιθέτως, στην Ανατολική πλευρά, πρώτες σε προτιμήσεις είναι μεγαλύτερες κατοικίες, εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ.
Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν οι ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη θέση βρίσκονται η ύπαρξη θέρμανσης με φυσικό αέριο και ασανσέρ όταν πρόκειται για διαμερίσματα. Επίσης σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 89% επί του συνόλου) επιλέγουν ανακαινισμένα ακίνητα και περίπου 7 στους 10 (ποσοστό 67%) να εξυπηρετείται η μετακίνηση τους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το ενδιαφέρον στην Περιφέρεια
Σύμφωνα με την έρευνα, στην περιφέρεια, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ενοικιαστές είναι γκαρσονιέρες, έως 50 τ.μ., ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρήθηκε σε περιοχές που υπάρχουν πανεπιστήμια, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Σε ποσοστό 89% οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα σε οικοδομή με ασανσέρ και κατά 84% ανακαινισμένες κατοικίες. Το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, γεγονός που δικαιολογείται από το μέγεθος του ακινήτου που συνήθως αφορά φοιτητικές κατοικίες.