Ακίνητα: Πώς αντιδρούν μεσίτες και ιδιοκτήτες για τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και στα ύψη των κτιρίων -
18
Οκτ

Ακίνητα: Πώς αντιδρούν μεσίτες και ιδιοκτήτες για τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και στα ύψη των κτιρίων

Ανάμεικτες είναι οι κριτικές για τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για δύο ζητήματα που καίνε την αγορά του Real Estate, τα οποία δεν είναι άλλα από το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την εκτός σχεδίου δόμηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για τις επερχόμενες αλλαγές και στα δύο πλαίσια, που αποτελούν πεδίο μαχών μεταξύ των Δήμων και των πολιτών από τη μία πλευρά, και των επενδυτών και τον ιδιοκτητών εκτάσεων και ακίνητης περιουσίας από τη μία πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς μιλάει στο TheTOC σχετικά με την αλλαγή που θα γίνει στην εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή την κατάργηση της “δουλείας εξόδου”, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται και δίνει δικαίωμα οικοδόμησης σε ένα “τυφλό οικόπεδο”.

Ο κ. Παραδιάς αναφέρει ότι ορθώς γίνεται μία ακόμα προσπάθεια για να βγει από το συρτάρι του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς πρέπει να δοθεί μία λύση.

Ωστόσο, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η εκτός σχεδίου δεν είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε άναρχη, αλλά είναι νόμιμη και μάλιστα έχουν θεσπιστεί ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες για την εφαρμογή της.

Προσθέτει δε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της οδηγεί σε απαξίωση της ακίνητης περιουσίας ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, ενώ πρόκειται και για επίθεση κατά ενός θεμελιώδους δικαιώματος που έχει αναγνωριστεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την ΕΕ, αλλά και καταγράφεται στο άρθρο 17 του Συντάγματος.

Ο κλάδος του Real Estate

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κινείται και ο κλάδος του Real Estate με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα να επισημαίνει ότι για να υπάρξουν αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει αρχικά να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και στόχευση.

Σχετικά με την κατάργηση “δουλείας εξόδου”, ο κ. Μπάκας σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα απαξιώσει την αξία των ακινήτων και των εκτάσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πωλήσεις των εκτάσεων, που δε “βλέπουν” σε δρόμους, σε πολύ χαμηλές τιμές. Ως πιθανούς αγοραστές, ο κ. Μπάκας, παρουσιάζει τους ιδιοκτήτες των γειτονικών οικοπέδων που έχουν πρόσβαση σε δρόμους.

Οι μάχες για την εκτός σχεδίου δόμηση και το ύψος των κτιρίων

Οι μάχες κατά της εκτός σχεδίου δόμηση και το ύψος των κτιρίων έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια με πλήθος πολιτών υποστηριζόμενοι από τους Δήμους να προσφεύγουν στο ΣτΕ και να πετυχαίνουν σημαντικές νίκες, οι οποίες οδήγησαν στην απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου και το πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Η “σύγκρουση” για την εκτός σχεδίου δόμηση ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2023 με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε την Πάτμο για να ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο στη Χαλκίδα και στην Άρτα.

Το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα οικόπεδα έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δημόσιο δρόμο. Εν τούτοις, αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς υπάρχει διαφορετική νομική και πολεοδομική ερμηνεία της κοινόχρηστης οδού. Αυτό συμβαίνει, διότι νομικά ως υφιστάμενοι θεωρούνται οι παλιοί αγροτικοί δρόμοι, που υπήρχαν πριν 100 χρόνια (σ.σ. πριν το 1923).

Επιπλέον, το ΣτΕ προϊδεάζει με τις αποφάσεις του πως όποια αλλαγή και αν φέρει το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος έως το 2026 που θα έχουν ολοκληρωθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια από το ΤΕΕ, αυτή θα κριθεί ως αντισυνταγματική. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη μεταβατική λύση.

Όσον αφορά το ύψος των κτιρίων, οι κάτοικοι τουλάχιστον πέντε Δήμων (σ.σ. Κηφισιάς, Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αμαρουσίου και Βριλησσίων) μάχονται με κάθε τρόπο ενάντια στα μπόνους δόμησης που δίνει η αναθεώρηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Μάλιστα, τις ημέρες αυτές δίνεται η σημαντικότερη για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ με το Δήμο Αλίμου που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ πρόκειται και για την περιοχή που έχει παγώσει τις περισσότερες οικοδομικές άδειες, δηλαδή περισσότερες από τριάντα.

Και τα δύο ζητήματα αποτελούν “κόκκινη γραμμή” για τους Δήμους καθώς από τη μία πλευρά υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση στην ιδιοκτησία και από την άλλη δε θέλουν να δουν τις πόλεις τους να “τσιμεντοποιούνται” με την ανέγερση μεγαθηρίων.

Πηγή: thetoc.gr