ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ -
15
Απρ

ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Αττικής. Η ένταξη του πολύπαθου έργου θα διασφαλίσει επιτέλους και την υλοποίησή του σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς το έργο είναι ώριμο μελετητικά. Πάντως το ζήτημα της εκκένωσης των 6 προσφυγικών πολυκατοικιών που ανήκουν στο Δημόσιο, οι οποίες βρίσκονται υπό κατάληψη για σχεδόν δύο δεκαετίες, δεν θα είναι απλό, όπως απέδειξε το Σάββατο η κατάληξη της σχεδιαζόμενης –στο πλαίσιο του Athens Open Houseεπίσκεψης σε ένα από τα κατοικούμενα από ιδιώτες προσφυγικά διαμερίσματα.
Η πρόταση για ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αν το έργο τελικά αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σημαντικότερο δεν θα είναι η εξεύρεση των πόρων (περίπου 18 εκατ. ευρώ), αλλά η εγγύηση υλοποίησής του μέσα στην επόμενη τριετία (υποχρεωτικά, λόγω του κανονισμού του Ταμείου). Η αιτία είναι απλή: οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής (αρχιτεκτονική, στατική, εγκαταστάσεων, περιβάλλοντος χώρου), όπως και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Μάλιστα έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια του έργου από την Πολεοδομία Δήμου Αθηναίων. Ο δε δήμος έχει έτοιμη εδώ και μία διετία την προγραμματική σύμβαση που θα έπρεπε να υπογραφεί, χωρίς καμία ανταπόκριση από πλευράς Περιφέρειας. Είναι προφανές ότι το έργο είχε μπει στο «συρτάρι» της Περιφέρειας, πιθανότατα για πολιτικούς λόγους, στερώντας όμως από το κέντρο της Αθήνας την προστασία και «επανένταξη» ενός ιστορικού κτιριακού συνόλου.
Υπενθυμίζεται ότι τα 177 από τα 228 διαμερίσματα των προσφυγικών πολυκατοικιών (οι 6 από τις 8 πολυκατοικίες) είχαν αγοραστεί ή απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο και το 2016 μεταβιβάστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Οι πολυκατοικίες που ανήκουν στο Δημόσιο βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία. Το Σάββατο, ένα από τα διαμερίσματα των προσφυγικών που βρίσκονται στις κατοικούμενες από ιδιώτες πολυκατοικίες επρόκειτο να ανοίξει για επισκέπτες (όπως και άλλες χρονιές) στο πλαίσιο του Athen Open House. Όμως, ομάδα καταληψιών έσπευσε στο σημείο ζητώντας από τους διοργανωτές και τους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν, διαμαρτυρόμενοι για την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και τη χορηγία ιδιωτικών εταιρειών στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν το πρώτο γκρουπ μπήκε στο σπίτι, τότε καταληψίες από την ταράτσα ενός από τα κτίρια άρχισαν να πετούν ντομάτες και αυγά σε όσους ανέμεναν έξω, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο πρόγραμμα επισκέψεων να ματαιωθεί. Όλα αυτά δείχνουν ότι η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη μεταστέγαση των οικογενειών που μένουν σήμερα εκεί δεν θα είναι απλή υπόθεση.
Πάντως, και άλλοι φορείς της αυτοδιοίκησης πρόκειται να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για αναπλάσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα, ο Δήμος Καλλιθέας προτείνει έργο για τη σύνδεση της αγοράς της πόλης με το Κέντρο Πολιτισμού μέσω ποδηλατοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, ενώ ο Δήμος Λαυρεωτικής θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.