82.750 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ 500.000 ΕΩΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ -
26
Μάι

82.750 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ 500.000 ΕΩΣ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Η προσφορά κατοικιών εκτινάσσεται μετά την αύξηση του επενδυτικού ορίου για τις ελληνικές Golden Visas

Η Ελλάδα έχει δει σημαντικό αντίκτυπο από το Πρόγραμμα Golden Visa, έχοντας σημειώσει διψήφια αύξηση στα ακίνητα προς πώληση, επισημαίνει ενημερωτικό σημείωμα του διεθνούς οίκου PRN του Λονδίνου για τις επενδύσεις στην κτηματαγορά, που δημοσιεύει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Όπως τονίζει ο επενδυτικός οίκος:
«Στην Αθήνα, για παράδειγμα, εντός της περιφέρειας Αττικής, η τοπική περιοχή έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ακινήτων προς πώληση το 1ο τρίμηνο του 2023. Η Αθήνα έχει 82.750 επιπλέον οικιστικά ακίνητα προς πώληση στην περιοχή τιμών 500.000 – 1 εκατ., που είναι μία ισχυρή αύξηση 276% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι το 2022. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη αύξηση των κατοικιών στο 37,8% και των διαμερισμάτων στο 62,1%.
Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013, το Ελληνικό Πρόγραμμα Golden Visa χορήγησε πενταετή άδεια παραμονής με αντάλλαγμα μια επένδυση σε ακίνητα στην Ελλάδα ύψους 250.000 ευρώ. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι μπόρεσαν να συμπεριλάβουν την οικογένεια στο πρόγραμμα διαμονής ενώ τους επιτρεπόταν να ζήσουν στην Ελλάδα και να ταξιδέψουν στην περιοχή Σένγκεν χωρίς βίζα. Μεταξύ των προγραμμάτων Golden Visa στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει προσφέρει το χαμηλότερο επενδυτικό όριο.
Οι απαιτήσεις του προγράμματος Golden Visa αυξήθηκαν το 2020
Καθώς η δημοτικότητα αυξήθηκε, ανακοινώθηκε μια αλλαγή στο σχέδιο Golden Visa το 2020, η οποία απαιτούσε διπλάσια ποσότητα από την αρχική ελάχιστη επένδυση σε ορισμένες τοποθεσίες. Οι αλλαγές προκλήθηκαν από την απότομη αύξηση της προσφοράς που διατέθηκε στην αγορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή αύξηση των τιμών των κατοικιών για τους πολίτες της χώρας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αύξησε την απαίτηση σε 500.000 ευρώ για αγορά ελληνικού ακινήτου εντός των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης. Η αύξηση ισχύει επίσημα μετά την 1η Μαΐου 2023. Συνολικά, η ελληνική Golden VISA παραμένει ως ελκυστική προσφορά. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξήθηκε σε 5.547 . Εκτός από τη διαμονή, τα οφέλη περιλαμβάνουν πρόσθετα εθνικά και πολιτιστικά θετικά στοιχεία που περιλαμβάνουν ασφάλεια και ασφάλεια, κράτος δικαίου, ευκαιρίες εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας και πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Η Ελλάδα προσφέρει επίσης ιδιαίτερα επιθυμητές αισθητικές ιδιότητες που αναζητούνται από τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η αδυναμία του ευρώ έκανε το πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές
Ενώ το ίδιο το πρόγραμμα έχει τα δικά του οφέλη, η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων έχει ενισχύσει την ελκυστικότητα αυτών των επενδύσεων σε κατοικίες για όσους βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης. Προηγουμένως, η ΕΚΤ είχε ενεργήσει πιο αργά από τις ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, τον Ιούλιο του 2022, το ευρώ έφτασε στο χαμηλό του 1$, αριθμός ρεκόρ που σηματοδοτεί τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία των τελευταίων 20 ετών. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, έγινε πιο ελκυστική για όσους εκτός της Ευρωζώνης μπορούν να αγοράσουν περισσότερα για λιγότερο, ενώ το δολάριο παραμένει ισχυρότερο έναντι του ευρώ.
Η ξαφνική επείγουσα ανάγκη για την απόκτηση της Visa σε χαμηλότερη τιμή επένδυσης σε συνδυασμό με το εξασθενημένο Ευρώ αποτελούν έναν ισχυρό καταλύτη για την ταχεία αύξηση του αριθμού αυτών των ακινήτων που έρχονται στην αγορά. Οι επενδυτές που καταβάλλουν κατάθεση 10% πριν από τις 31 Ιουλίου 2023 εξαιρούνται από το cut-off και εξακολουθούν να μπορούν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή σύμφωνα με την παλαιότερη απαίτηση των 250 χιλιάδων ευρώ που καθορίστηκε το 2013.
Με τους αριθμούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αιτούντες για το Ελληνικό Πρόγραμμα Χρυσής Βίζας αυξήθηκαν κατά 299% , φτάνοντας συνολικά τις 1.262 αιτήσεις το πρώτο δίμηνο του 2023, έναντι 316 αιτήσεων που είχαν καταχωρηθεί την ίδια περίοδο πέρυσι (2022 ). Η ΕΕ έχει συστήσει στα κράτη μέλη της να καταργήσουν το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά η Ελλάδα δεν ακολούθησε αυτές τις συστάσεις. Επί του παρόντος, τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από την Κίνα (62%), ακολουθούμενη από την Τουρκία (7%), τον Λίβανο (4,6%) τη Ρωσία (3,8%) – Η Κίνα ηγείται των χωρών που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ και εκμεταλλεύονται την οικονομική προσιτότητα και τις επενδυτικές του δυνατότητες.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των αιτημάτων VISA. Οι Κινέζοι υπήκοοι και η ανερχόμενη μεσαία τάξη της χώρας λαχταρούν για καλύτερη ποιότητα ζωής και σε πολλές περιπτώσεις αναζητούν ελευθερία και έναν παγκόσμιο τρόπο ζωής ανεξάρτητο από την ευημερία που υποσχέθηκαν οι εθνικές τους αρχές. Η αύξηση της τιμής των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις της Κίνας είναι ένας επιπλέον παράγοντας. Στο Πεκίνο, 90 τ.μ. Το διαμέρισμα μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο υπερβαίνει το όριο των 250.000 ευρώ (ή τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις των 500.00 ευρώ) για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα.
Οι ανησυχίες για το πρόγραμμα
Η απόφαση να αυξηθεί η ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι εξωτερικοί επενδυτές αγόραζαν ελληνικά ακίνητα σε βαθμό που οι Έλληνες πιέζονταν και τιμολογούνταν, καθώς οι τιμές ενοικίασης ακινήτων παρουσίαζαν απότομη αύξηση. Τις ανησυχίες απηχούσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα έπρεπε να παραμείνουν προσιτά για τους πολίτες της Ελλάδας. Η ΕΕ συνέστησε επίσης ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει πιο περιορισμένο για πολλούς από τους ίδιους λόγους. Η πιθανότητα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλες μορφές διαφθοράς συζητήθηκαν επίσης από την ΕΕ όσον αφορά το μειονέκτημα της πολιτικής για την προσφορά ιθαγένειας μέσω επενδύσεων.
Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τα όρια στην πρόσφατη άνοδο των τιμών των ακινήτων και το κατά πόσον δημοφιλείς ελληνικές πόλεις θα αποικιστούν τελικά ή όχι από ξένους που θα επωφεληθούν από το επενδυτικό όριο για διαμονή. Σίγουρα η ρευστότητα και η αξία αυτών των ακινήτων βρίσκεται σε νέο υψηλό σε σύγκριση με την πτώση από την κρίση χρέους για τα οποία έχουν γίνει γνωστά τα ελληνικά νησιά . Μέχρι τότε, οι επενδυτές και οι Έλληνες πολίτες θα παρακολουθούν την οικονομική προσιτότητα των ακινήτων στην Ελλάδα, εφόσον το Πρόγραμμα Golden Visa παραμένει ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές».