ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ -
17
Σεπ

ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού ιδιοκτησίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), έκτασης 106.802 τ.μ., στη θέση Κονταρράδες των Ροβιών Ευβοίας, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ΕΔΕ από το 2012, προσπαθεί να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του οικισμού της (β΄ κατοικίας) στην θέση ΚονταρράδεςΠευκιάς- Κάτω Πευκιάς των Ροβιών του Δήμου ΜαντουδίουΛίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια.

Το 2012 οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ενέκριναν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού της ΕΔΕ, καθώς δεν είχε καταβληθεί, τότε, στο «Πράσινο Ταμείο» η προβλεπόμενη ειδική χρηματική εισφορά. Με το διάταγμα καθορίζονται οι οικοδομήσιμοι χώροι, οι οδοί, οι πεζόδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι αθλητισμού και παιδικής χαράς, ο χώρος εκκλησίας και εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, όπως και ο χώρος αντλιοστασίου, δύο εκτάσεων, 56.469 τ.μ. και 50.333 τ.μ. Η εν λόγω έκταση είναι μέσα σε θεσμοθετημένη Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) που καθορίστηκε με την από 12.11.2001 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με μεταγενέστερη (8.12.2003), που επιτρέπει να πολεοδομηθεί ως περιοχή β΄ κατοικίας. Το διάταγμα επανακατατέθηκε το 2020 στο ΣτΕ, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας το περασμένο έτος με την υπ’ αριθμ. 89/2020 γνωμοδότησή τους απείχαν από την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του «έως ότου υποβληθούν από τη διοίκηση συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω περιοχή».

Στην συνέχεια, τον περασμένο Ιούνιο κατατέθηκε και πάλι στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου), με την υπ’ αριθμ. 132/2021 γνωμοδότησή του το έκρινε παράνομο αυτή τη φορά, καθώς στηρίχθηκε (έχει έρεισμα) στην υπ’ αριθμ. 6643/4170/2001 απόφαση γενικών κατευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία «κατά νόμο έχει παύσει να ισχύει λόγω της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την περιοχή», ενώ το σχέδιο Διατάγματος συνοδεύεται από βεβαιώσεις οι οποίες εκδόθηκαν χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους το ήδη εκδοθέν ΓΠΣ.